SUCCESSIEPLANNING - 22.01.2024

Is schenken van onroerende zaken fiscaal voor- of nadelig?

Het schenken van onroerende zaken lijkt door de heffing van 10,4% overdrachtsbelasting fiscaal niet aantrekkelijk. Door een beroep te doen op de samenloopregeling kunnen de fiscale nadelen echter worden beperkt. Hoe zit dat?

Overdrachtsbelasting. Als u een onroerende zaak schenkt of verkoopt, is er overdrachtsbelasting verschuldigd over de werkelijke waarde van de onroerende zaak (en dus niet over de WOZ-waarde). Als het niet gaat om een woning die voor zelfbewoning gebruikt gaat worden, bedraagt het tarief 10,4%. Voor woningen die zelf bewoond gaan worden, geldt er een tarief van 2%. Voor starters geldt er onder voorwaarden een vrijstelling.

Schenkbelasting/erfbelasting. Als u aan uw kinderen een schenking doet of als zij vermogen van u erven, zijn zij 10% schenkbelasting/erfbelasting verschuldigd voor zover de schenking/erfenis (na aftrek van de geldende vrijstellingen) minder bedraagt dan € 152.368. Over het meerdere is er 20% belasting verschuldigd.

Tegen welke waarde? Als er een woning wordt geschonken of vererft, wordt de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt genomen. Voor alle andere onroerende zaken geldt de waarde in het economisch verkeer.

Samenloopregeling

Schenken. Om dubbele belastingheffing bij het schenken van onroerende zaken te voorkomen, mag de bij de overdracht van de onroerende zaak betaalde overdrachtsbelasting worden verrekend met de verschuldigde schenkbelasting.

Voor meer informatie over de samenloopregeling, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 1.

Vererven. De dubbele heffing bij vererving van onroerende zaken wordt voorkomen doordat de vererving van onroerende zaken is vrijgesteld voor de heffing van overdrachtsbelasting.

Voorbeeld schenking bedrijfspand

Een alleenstaande ouder heeft een vermogen van € 500.000 en twee kinderen. Het vermogen bestaat uit een verhuurd bedrijfspand met een waarde van € 400.000 en € 100.000 aan liquiditeiten.

Zonder schenkingen. Bij het overlijden van de ouder is ieder kind € 29.725 (cijfers 2024) aan erfbelasting verschuldigd.

Schenken bedrijfspand. In 2024 schenkt de ouder aan ieder van de kinderen 1/4 onverdeeld aandeel in het bedrijfspand. Over het geschonken aandeel in het bedrijfspand is ieder kind € 10.400 aan overdrachtsbelasting verschuldigd. Over de ontvangen schenking is ieder kind (na aftrek van de vrijstelling) € 9.336 aan schenkbelasting verschuldigd. De verschuldigde schenkbelasting mag echter worden verrekend worden met de reeds betaalde overdrachtsbelasting. Per saldo is dan door ieder kind € 10.400 aan belasting betaald.

Besparing. Door de schenking is de toekomstige nalatenschap van de ouder verlaagd en is de bij het overlijden verschuldigde erfbelasting gedaald naar € 12.418 per kind. Per saldo heeft ieder kind dan € 22.818 aan belasting betaald. Dit is een besparing van € 6.907 ten opzichte van niet schenken.

Bijkomende voordelen. De kinderen hebben een aandeel in de huuropbrengsten en de waardeontwikkeling van het pand gekregen. Deze komen vrij van erf- en schenkbelasting bij de kinderen. Ook is de samenstelling van het vermogen van de ouder gewijzigd, waardoor de herziene box 3-heffing gunstiger wordt. Let op.  De uitgevoerde berekening geldt alleen voor niet-woningen. Voor de erf- en schenkbelasting van woningen is de WOZ-waarde leidend, waardoor het eerder schenken van verhuurde woningen nadelig kan uitpakken!

Het schenken van onroerende zaken (anders dan woningen) is vaak een goede manier om later erfbelasting te besparen. Mede omdat de overdrachtsbelasting verrekend mag worden met de schenkbelasting. Veel hangt af van de omvang van uw vermogen en het aantal erfgenamen. Laat eerst alles goed doorrekenen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01