Testament regelmatig tegen het licht houden is raadzaam
De laatste wil
Bij het opmaken van een testament gaat een testateur (de persoon die een testament maakt) niet over een nacht ijs. Daar wordt goed over nagedacht. In het testament staat wat er na het overlijden met het vermogen moet gebeuren. Het is ‘de laatste wil’ van de testateur.
Wijziging van omstandigheden. Maar bedacht moet worden dat het maken van een testament altijd een momentopname is. Het geeft de laatste wil weer op het moment dat het testament wordt getekend. Door wijziging van persoonlijke of andere omstandigheden kan het zijn dat de laatste wil niet meer aansluit op de huidige situatie. Daarbij valt onder meer te denken aan:
- toen het testament werd getekend, de testateur alleenstaand was en hij familieleden tot erfgenamen heeft benoemd, maar is inmiddels gehuwd en heeft kinderen;
- de testateur was gehuwd, maar is inmiddels gescheiden en wil voorkomen dat na zijn overlijden (een deel van) zijn vermogen bij zijn ex-partner terechtkomt;
- de gescheiden testateur is hertrouwd en zowel hij als zijn nieuwe partner hebben kinderen uit een eerdere relatie (samengesteld gezin);
- het vermogen van de testateur is sterk vermeerderd of verminderd;
- er is nieuwe wetgeving tot stand gekomen waardoor het testament niet goed meer aansluit op het wettelijk erfrecht;
- er is nieuwe fiscale wetgeving tot stand gekomen.
Risico van niet aanpassen
Wordt het testament niet aangepast, dan bestaat het risico dat de nalatenschap (de erfenis) terechtkomt bij personen die de testateur op het moment van zijn overlijden liever niet als zijn erfgenamen zou willen zien. Ook bestaat het risico dat de erfgenamen door de nieuwe fiscale regels te veel erf- en/of inkomstenbelasting moeten betalen.
Regelmatig aan denken. Het is raadzaam om zo nu en dan (ten minste eens in de vijf jaar) te overdenken wat er met het vermogen moet gebeuren als de testateur op dat moment zou overlijden. Ook moet er worden bekeken welke mogelijkheden de (fiscale) wetgeving op dat moment biedt. Als dat aansluit bij de inhoud van het testament, zoals dat is opgesteld, hoeft er niets te gebeuren. Anders moet het testament bij de notaris worden gewijzigd. Dat is ook het geval als de testateur het testament in zijn geheel wil herroepen en vanaf dat moment het wettelijk erfrecht wil laten gelden. Er wordt weleens abusievelijk gedacht dat het volstaat om het afschrift van het testament dat men in huis heeft, te verscheuren. Dat is niet het geval.
Kosten
De kosten voor het wijzigen van een testament kunnen sterk uiteenlopen. Dat varieert van € 300 tot € 2.000. Dat is mede afhankelijk van de inhoud van het testament. Ook speelt een rol of er één testament of twee gelijkluidende testamenten moeten worden gewijzigd. Het loont meestal de moeite om daarvoor bij verschillende notariskantoren te informeren. Tip. Voor het wijzigen van een testament is het niet noodzakelijk om terug te gaan naar de notaris die het eerdere testament heeft opgesteld. Dat kan bij iedere notaris in Nederland!