INKOMSTENBELASTING - 12.01.2024

Laat heffingskortingen 2023 niet verloren gaan, ook als dga!

Als u geen belasting hoeft te betalen, gaan soms uw heffingskortingen verloren. Gelukkig is hier iets aan te doen als u een fiscale partner heeft. Wat zijn deze mogelijkheden en wat scheelt dat in uw portemonnee? Ook als u een BV heeft?

Waar gaat het om? Bij de berekening van de te betalen belasting, mag u een aantal heffingskortingen in mindering brengen. Als u echter geen of te weinig inkomsten heeft en daardoor niet alle heffingskortingen kunt verrekenen, gaan deze in een aantal gevallen verloren. Tip.  Gelukkig is hier iets aan te doen als u een partner heeft en er is dividend uitgekeerd of wanneer u en uw partner vermogen bezitten dat belast is in box 3.

Wanneer heffingskortingen verloren?

Tot voor kort kon u (een deel van) uw heffingskortingen incasseren als uw partner wel voldoende belasting betaalde. Let op.  Dat kan nu in beginsel niet meer. Alleen als u geboren bent voor 1963, krijgt u de algemene heffingskorting nog wel uitgekeerd als uw partner voldoende belasting betaalt.

Heffingskortingen verrekenen met dividend. De eerste manier om te voorkomen dat de algemene heffingskorting en eventueel de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting verloren gaan, is via het uitkeren van dividend. Heeft u een aanmerkelijk belang in uw BV en heeft deze in 2023 dividend uitgekeerd, dan moet u dat in uw aangifte opnemen als inkomen in box 2. Tip.  U mag dit inkomen echter naar willekeur verdelen tussen u en uw fiscale partner. Heeft uw fiscale partner in 2023 geen inkomen genoten, dan kunt u het verloren gaan van de heffingskorting dus voorkomen door het dividend geheel of ten dele aan uw partner toe te rekenen. Het tarief van box 2 in 2023 bedraagt 26,9% over het inkomen, dus deel in ieder geval genoeg dividend aan uw partner toe om het totaal aan heffingskortingen te kunnen verrekenen.

Heffingskorting verrekenen via vermogen. Ook als u vermogen bezit dat belast is in box 3, kunt u voorkomen dat heffingskortingen geheel of deels verloren gaan. Ook nu kan dat door het vermogen in uw aangifte geheel of deels aan uw partner toe te rekenen. Uw partner moet over zijn of haar deel dan zelf belasting betalen en kan daardoor de heffingskortingen verrekenen.

Wat scheelt dat nu? Stel dat uw BV in 2023 € 20.000 aan dividend aan u heeft uitgekeerd en dat uw partner geen inkomen heeft in box 1 en box 3. Door het dividend aan uw partner toe te rekenen, ontstaat het volgende voordeel:

Dividend
€ 20.000
Belasting: 26,9%
€   5.380
Algemene heffingskorting
€   3.070
Te betalen: € 5.380 -/- €3.070
€   2.310

U kunt in dit voorbeeld de gehele heffingskorting verrekenen, dus uw voordeel bedraagt € 3.070.

Wijzigingen 2024

We tekenen hierbij aan dat de situatie voor de aangifte over het jaar 2024 gaat veranderen, omdat dan ook het inkomen in box 2 en box 3 van invloed is op de hoogte van de algemene heffingskorting. Hierdoor vermindert dus de algemene heffingskorting van uw partner op het moment dat u uw partner dividend of vermogen toedeelt. Een andere wijziging die in dit kader van belang is, is het gewijzigde tarief in box 2. In plaats van het huidige uniforme tarief van 26,9% kennen we vanaf 2024 een tarief van 24,5% over de eerste € 67.000 aan inkomen in box 2 en 33% over het meerdere. De exacte cijfers zijn weliswaar nog niet bekend, maar een en ander gaat zeker invloed hebben op het voordeel dat met het toedelen van dividend of vermogen aan uw partner gepaard gaat.

Voorkom als IB-ondernemer of als dga dat een of meer heffingskortingen verloren gaan door in uw aangifte dividend en/of vermogen geheel of deels aan uw partner toe te rekenen. Bereken welk deel u ten minste moet toerekenen om de heffingskortingen maximaal te kunnen incasseren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01