Onderzaai bij maïs geen rustgewas mest
Aanscherping. Onderzaai bij maïs telt niet (meer) mee als invulling van de rustgewasverplichting op zand- en lössgrond. Ook niet als de maïs voor 1 september wordt geoogst. Waarom deze aanscherping?
Verplichting rustgewas op zand- en lössgrond. Voor bouwland op zand- en lössgrond geldt de verplichting om in de periode van 2023 tot en met 2026 ten minste eenmaal een toegestaan rustgewas te telen. Hierbij gelden er diverse voorwaarden en uitzonderingen. Van belang is dat het rustgewas als hoofdteelt worden geteeld. Echter een korte hoofdteelt gevolgd door een onbemest vanggewas, is onder voorwaarden ook toegestaan.
Korte hoofdteelt met onbemest vanggewas. De rustgewasverplichting kunt u hierdoor ook invullen met een korte teelt gevolgd door een voor 1 september en na de oogst van de vorige teelt ingezaaid onbemest vanggewas. Volgens deze definitie telt een combinatie van korte hoofdteelt met vanggewas alleen mee als rustgewas als het vanggewas na de hoofdteelt is ingezaaid.
Onderzaai vanggewas telt niet mee. Een vanggewas als onderzaai in de maïs telt daardoor niet (meer) mee, ook niet als de hoofdteelt maïs voor 1 september wordt geoogst.
Onbedoelde wetswijziging? Op 1 januari 2024 is de regelgeving ten aanzien van de rustgewasverplichting op zand- en lössgrond overgezet van het Besluit gebruik meststoffen naar het Besluit activiteiten leefomgeving. Het was de bedoeling om de regels beleidsneutraal over te nemen. Echter door de toevoeging ‘na de oogst ingezaaid’ is onder andere onderzaai bij maïs niet meer toegestaan voor de rustgewasverplichting. Onlangs is bekend geworden dat deze wijziging strikt wordt gehanteerd.