ENERGIE - 21.05.2025

Per 1 januari 2026 nieuwe Energiewet

Op 1 januari 2026 treedt de nieuwe Energiewet in Nederland in werking. Wat verandert er en wat zijn de gevolgen voor de consument en het MKB?

De nieuwe wet vervangt de verouderde Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet en moet een wettelijke basis leggen voor de verdere energietransitie. Let op.  De Elektriciteitswet 1998 is per 22 februari 2025 al op delen gewijzigd. De nieuwe Energiewet kent drie belangrijke thema’s.

  1. Versterken van de positie van de consument. Energieleveranciers moeten transparante voorwaarden en prijzen hanteren en consumenten hebben recht op een tijdige eindafrekening. Daarnaast wordt het mogelijk om een contract op basis van een dynamische elektriciteitsprijs af te sluiten en moeten er duidelijke modelcontracten voor variabele en vaste contracten worden aangeboden. Ook moet er meer duidelijkheid komen welke terugleverkosten er worden gehanteerd. Deze terugleverkosten mogen bij een dynamisch contract niet meer negatief zijn.
  2. Netbeheer wordt systeembeheer. Zo maakt men onderscheid tussen het landelijke transmissiesysteem en regionale distributiesystemen. Systeembeheerders zijn niet langer verplicht om aansluitingen direct te realiseren als er geen transportcapaciteit beschikbaar is.
  3. Data-uitwisseling. Er komen nieuwe regels voor de uitwisseling van gegevens tussen netbeheerders, energieleveranciers en gebruikers. Dit maakt het eenvoudiger voor huishoudens en bedrijven om hun eigen energieverbruik te monitoren en te optimaliseren.

De gevolgen voor consumenten. Het wordt (beter) mogelijk voor consumenten met zonnepanelen om overtollige energie te delen met bijv. buren of binnen een energiecoöperatie. Als een energieleverancier failliet gaat, worden consumenten beter beschermd, doordat een andere leverancier het contract onder dezelfde voorwaarden overneemt.

De gevolgen voor het MKB. Het MKB krijgt (wettelijk) meer mogelijkheden voor flexibel energiegebruik (bijv. tijdens daluren en met tijdelijke opslag) en voor het actief deelnemen aan de energiemarkt (verkoop van overtollige energie, deelname aan energiecoöperaties, enz.). Al met al geen schokkende dingen waar u in de dagelijkse praktijk rekening mee moet houden, maar wel goed om hiervan op de hoogte te zijn voor het moment dat het voor u wel actueel wordt.

Met de nieuwe Energiewet wordt er een betere wettelijke basis gelegd voor de energietransitie. Voor ondernemers wordt flexibel energieverbruik makkelijker gemaakt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01