Schutting over de erfgrens mag blijven staan
Wat speelde er?
Nieuwe achterburen. Henk en Theo zijn allebei eigenaar geworden van een woning in een nieuwbouwproject. Hun achtertuinen grenzen aan elkaar. In zijn tuin heeft Henk een wadi (water afvoer drainage en infiltratie) aangelegd vlak tegen de erfgrens. Theo heeft naast de erfgrens een overkapping gebouwd.
Schutting is scheef gezet. Als afscheiding tussen de twee percelen heeft Henk een schutting geplaatst. Omdat Theo het niet vertrouwt, geeft hij opdracht aan het Kadaster om een grensreconstructie uit te voeren. Daaruit blijkt dat de schutting zich gedeeltelijk op de grond van Theo bevindt. De schutting is scheef gezet, zodat deze aan het begin ongeveer 10Â cm op de grond van Theo staat. Deze overschrijding wordt geleidelijk minder tot de schutting na ongeveer 15Â m weer op de erfgrens staat. In totaal gaat het om een overschrijding van ongeveer 750Â cm2 .
Afweging van belangen
Theo eist dat de schutting wordt verwijderd, omdat er sprake is van een inbreuk op zijn eigendomsrecht. Dat hoeft hij niet te accepteren. Dat is slechts anders als er sprake is van misbruik van bevoegdheid (art. 3:13 BW) . Dat is het geval als het belang van Theo tot verwijdering van de schutting niet in verhouding staat tot het belang van Henk om de schutting te laten staan. De rechter moet dus de belangen van Henk en Theo tegen elkaar afwegen.
Voor meer informatie over over- en onderbouw, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 5.
Argumenten voor verwijdering
Theo stelt dat hij belang heeft bij verwijdering van de schutting, omdat hij onderhoud moet plegen aan zijn overkapping. Ook zegt hij de grond waarop de schutting staat, nodig te hebben als hij wil uitbouwen. Verder belemmert de schutting zijn vrij uitzicht op de wadi. Ten slotte zegt hij dat de schutting moet worden verwijderd, omdat hij deze niet mooi vindt.
Slechts geringe belangen. Dat Theo de extra centimeters nodig heeft voor het onderhoud, gaat er bij de rechter niet in. Er is een vrije ruimte tussen de schutting en de overkapping van meerdere tientallen centimeters. Ruimte genoeg om onderhoud te plegen. Theo kan geen concrete plannen overleggen voor uitbouw waarvoor hij de grond nodig zou hebben. Ook is er geen wettelijk recht dat hem vrij uitzicht zou moeten verlenen op de wadi van zijn buurman. En dat Theo de schutting niet mooi vindt, mag wel zo zijn, maar dat heeft niets te maken met de overbouw.
Hoe oordeelt de rechter?
Schutting mag blijven staan. Het verwijderen van de schutting die met betonblokken is ingegoten, is een hele operatie die enkele duizenden euro’s zou kosten. Daar komt bij dat Henk zijn recent aangelegde tuin moet aanpassen, wat ook de nodige kosten en inspanningen vereist. Dit alles vanwege een geringe overschrijding van de erfgrens. Rechtbank Overijssel (ECLI:NL:RBOVE:2024:5542) oordeelt dat het belang van Theo tot verwijdering van de schutting niet opweegt tot het belang van Henk bij handhaving daarvan. De schutting mag blijven staan. Theo moet € 2.545 aan proceskosten betalen!