Wat verandert er voor het bevallingsverlof?
Duur verlof
Hoelang? Het verlof rondom de geboorte van een kind valt eigenlijk in twee delen uiteen:
- het zwangerschapsverlof van 4-6 weken, afhankelijk van de wens van de werkneemster. Als de werkneemster ervoor kiest langer door te werken, wordt de tijd die zij langer doorwerkt bij haar bevallingsverlof opgeteld;
- het bevallingsverlof gaat in op de dag ná de bevalling en duurt 10 weken.
Uitsmeren. Vanaf dit jaar kan het verlof vanaf de zesde week na de bevalling in delen worden opgenomen. Het bevallingsverlof kan dan over een langere periode (max. 30 weken) uitgesmeerd worden. Deze periode start op de dag dat de werkneemster begint met gedeeltelijk opnemen.
Procedure. Als de werkneemster haar verlof in delen wil opnemen, moet zij binnen 3 weken na de start van het bevallingsverlof een verzoek bij de werkgever indienen.
Uitkering. De werkneemster heeft recht op doorbetaling van 100% van het dagloon (max. € 199,15). Als het bevallingsverlof gespreid wordt opgenomen, verandert dat niet. Normaal gesproken betaalt u de werkneemster rechtstreeks. Het UWV betaalt de zwangerschapsuitkering aan u als werkgever.
Meerlingen. Als er een meerling wordt geboren, verandert de duur van het verlof niet. Let op. Dit zou in de toekomst nog kunnen veranderen.
Hoe berekent u de duur?
In totaal heeft een werkneemster recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Omdat de baby nu eenmaal nooit op het geplande moment arriveert, kan het lastig zijn de exacte duur van het verlof te berekenen.
- Bevalling op tijd. Als de werkneemster bijvoorbeeld slechts 5 weken zwangerschapsverlof heeft opgenomen, wordt het bevallingsverlof met één week verlengd.
- Bevalling te vroeg. Stel dat de werkneemster 6 weken voor de uitgerekende datum verlof neemt en al na 3 weken bevalt. Het bevallingsverlof wordt dan met 3 weken verlengd.
- Bevalling te laat. Stel dat de werkneemster doorwerkt tot 4 weken voor de uitgerekende datum en ze 2 weken ná de uitgerekende datum bevalt. Het bevallingsverlof blijft dan 10 weken.
Verlenging bij ziekenhuisopname
Nieuw. Vanaf 1 januari kan het bevallingsverlof worden verlengd als het kind wegens medische redenen in het ziekenhuis is opgenomen. Het bevallingsverlof wordt dan verlengd met het aantal dagen dat het kind in het ziekenhuis is opgenomen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
- er moet sprake zijn van een medische reden van het kind (dus niet van de moeder);
- het kind moet langer dan 7 dagen in het ziekenhuis zijn opgenomen (hoeft niet aaneengesloten te zijn). De verlenging begint pas vanaf de achtste dag dat het kind in het ziekenhuis ligt;
- de ziekenhuisopname moet langer duren dan een eventuele verlenging van het bevallingsverlof wegens vroeggeboorte;
- de ziekenhuisopname dient te vallen in de periode van het oorspronkelijke bevallingsverlof;
- het bevallingsverlof kan met maximum 10 weken worden verlengd.