Bent u wel gebaat?
De Gemeentewet geeft gemeenten de mogelijkheid belasting te heffen van eigenaren van onroerende zaken die door bepaalde voorzieningen (bijv. herinrichting winkelstraat) zijn gebaat. Wat speelt er? Wat is raadzaam om op te letten?
Hoezo baatbelasting? De baatbelasting ziet dus op het verhaal van kosten van een bepaalde voorziening of een complex van voorzieningen en het door de aanleg van die voorzieningen gebaat zijn van onroerende zaken.
Baatbelastingplichtig? U bent belastingplichtig voor de baatbelasting wanneer u als mens van vlees en bloed (= natuurlijke persoon) of als uw rechtspersoon (bijv. B.V.) eigenaar bent of in het bezit bent van een door de gemeentelijke voorziening gebate onroerende zaak (bedrijfspand, winkelruimte, enz.).
Huurder. Dus bent u bijvoorbeeld huurder van een pand dan kunt u geen aanslag baatbelasting op uw dak krijgen, want u geldt dan niet als belastingplichtige voor de baatbelasting.
Gemeente moet verordening hebben
Bij gemeentelijke verordening wordt de heffingsmaatstaf en het tarief van de baatbelasting vastgesteld. De heffingsmaatstaf en de hoogte van het tarief kunnen per gemeente verschillen. De verschuldigde belasting mag daarbij niet afhankelijk zijn van de hoogte van uw winst of inkomen.
Wat geldt vaak? Als heffingsmaatstaf geldt in de praktijk vaak een vast bedrag per onroerende zaak, een verrekening op basis van het aantal volle strekkende meters van de gevelbreedte van het pand, of de bebouwbare oppervlakte.
De verordening is bindend, ook indien uw onroerende zaak niet door alle aangelegde gemeentelijke voorzieningen waarvoor de baatbelasting wordt binnengehaald is gebaat.
Wat voor voorzieningen? Stel dat in het kader van de herinrichting van een binnenstad, voorzieningen worden getroffen zoals de aanleg van rioleringswerken, het verbreden van de trottoirs, het aanbrengen van sierbestrating en sfeerverlichting, de aanleg van parkeervakken en groenvoorziening, etc. Doel daarvan is om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor het winkelende publiek. Via de baatbelasting heeft de gemeente de mogelijkheid de kosten van deze voorzieningen te verhalen. De onroerende zaak, uw pand, moet door de voorziening wel zijn gebaat. Bijvoorbeeld het plaatsen van een afval- of glascontainer in de nabijheid van uw pand is niet aan te merken als een voorziening waardoor uw pand ‘gebaat’ wordt.
Bent u wel gebaat?
Door de getroffen voorzieningen moet uw pand klip en klaar (objectief) in een voordeliger positie komen te verkeren. Dat betekent niet zozeer dat uw pand een waardestijging ondergaat of dat het feitelijke gebruik anders wordt. De voorzieningen moeten profijt (kunnen) opleveren voor uw pand. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een riolering. De baatbelasting mag uitsluitend worden geheven om de kosten van verbetering te verhalen.
Achterstallig. Verhaal van kosten van achterstallig onderhoud kan niet via de baatbelasting.
Tip. Wilt u zo’n aanslag aanvechten? Dien dan binnen 6 weken een bezwaarschrift bij de gemeente in.
Wat zegt de rechter? Zo was er een vastgoedeigenaar die het er niet mee eens was dat de kosten van het openbreken van de bestrating ten behoeve van normaal rioolonderhoud, door middel van de baatbelasting waren verhaald.
De rechter (Hof Arnhem, nr. 04/00917) oordeelde dat de kosten van het openbreken betrekking hadden op zowel de herinrichting van de winkelstraat als op de onderhoudswerkzaamheden aan de riolering. Het deel van de kosten van het openbreken dat samenhing met de onderhoudswerkzaamheden mocht niet via de baatbelasting worden doorbelast. De rechter verminderde de aan belanghebbende opgelegde aanslag baatbelasting.