Alle domeinen

2005 - Maart

LOONBELASTING EN PREMIES - 29.03.2005

Tellen de uren thuis ook mee?

Hanteert u bereikbaarheidsdiensten in uw bedrijf én maakt u gebruik van de mo­ge­lijkheid om minder loonbelasting en premie volksverzekeringen af te dragen? Dan is het volgende voor u van belang!


VERLOF - 29.03.2005

Extra verlof voor ouderen?

Veel bedrijven willen oudere werknemers extra verlof­da­gen geven. Om bijvoorbeeld ziekteverzuim terug te drin­gen. Is dat leeftijdsdiscriminatie?


GOED OM TE WETEN - 29.03.2005

Variabel belonen, iets voor u?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 29.03.2005

Niet naast de pot plassen a.u.b.!

Er is een belangrijke uitspraak verschenen inzake een bedrijf waar een aantal toiletjuffrouwen werkten. Die uitspraak is ook van belang voor andere hulpkrachten buiten loondienst. Waar moet u op letten?


PENSIOENEN - 29.03.2005

Pensioenregeling: keuze of een moetje?

Nederland kent geen wettelijke verplichting om werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Toch nemen veel werknemers daaraan verplicht deel. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?


REïNTEGRATIE - 29.03.2005

Uit dienst, hoezo dan reïntegratie?

Het lijkt mooi. Uw werknemer is al weken ziek en over enkele weken loopt zijn tijdelijke arbeidscontract af. U wilt dus geen tijd meer besteden aan zijn reïntegra­tie. Zit u goed of fout? Wat moet u zien te voorkomen?


WERVING & SELECTIE - 29.03.2005

Niet warm of koud van die cv

Daar ligt dan een enorme stapel met sollicitatiebrieven en bijbehorende cv’s. Hoe maakt u nu een keuze uit dit aanbod en selecteert u de juiste kandidaat? Dit artikel helpt u op weg en geeft u tips waar u op kunt letten.


GOED OM TE WETEN - 29.03.2005

Nulurencontract niet vrijblijvend


PERSONEELSBELEID - 29.03.2005

Aanpak ziekteverzuim: belonen of straffen?

Werkt het nu echt om medewerkers een bonus in het vooruitzicht te stellen als ze niet ziek zijn? Of een extra vrije dag? Of kunt u beter hun loon inhouden bij de eerste ziektedag?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.03.2005

Niet alle rente is in de B.V. aftrekbaar

Met ingang van 1 januari 2004 is de zogenaamde ‘thin capitalisation’ ingevoerd. De­ze maatregel in de vennootschapsbelasting betekent dat de aftrek van betaalde rente soms niet mogelijk is. Wanneer kunt u daarmee te maken krijgen?


OVERDRACHTSBELASTING - 24.03.2005

Scheiden met zo min mogelijk belasting

Stel, u bezit een eigen huis en bent gehuwd buiten gemeenschap van goederen. U gaat scheiden en uw partner krijgt de woning. Dan is overdrachtsbelasting verschuldigd over de volle waarde van de woning. Hoe voorkomt u dat?


LOONHEFFING - 24.03.2005

Alsnog subsidie voor kinderopvang

Als u in het verleden verplichte bijdragen voor kinder­op­vang aan een CAO-fonds heeft betaald, komt u well­­­icht alsnog in aanmerking voor een subsidie.


FISCOTIP - 24.03.2005

Een goed geplande bedrijfsoverdracht

Het is mogelijk om uw onderneming over te dragen zonder dat u daarover inkomstenbelasting hoeft te betalen. U moet uw bedrijfsoverdracht dan wel zorgvuldig voorbereiden. Waar moet u op letten?


LOON- EN PREMIEHEFFING - 24.03.2005

Oppassen voor dure mannetjes

Stel, u komt om in het werk. In de praktijk wordt dan makkelijk gezegd: “Ach, dan huur je toch gewoon even een mannetje in”. Hoe voorkomt u dat dit een duur mannetje wordt? En hoe voorkomt u gedoe met loonheffing en sociale premies?


IN DE PIJPLIJN - 24.03.2005

Verkorting beslistermijn Belastingdienst


UITSMIJTER - 24.03.2005

Dagen tellen niet nodig


LOONBELASTING EN PREMIES - 15.03.2005

Telewerken, iets voor u?

De mogelijkheden om uw werknemers te stimuleren thuis te werken zijn behoorlijk afgezwakt doordat de pc-privé-regeling is komen te vervallen. Maar de telewerkregeling is gebleven. Is dat voor u een mogelijkheid?


GOED OM TE WETEN - 15.03.2005

Recht op een vast contract?


VERZEKERINGEN - 15.03.2005

Niet zomaar uit het WAO-gat stappen!

Op dit moment gaan er veel geluiden rond dat het voortzetten van uw WAO-gatverzekering niet langer nodig zou zijn. Maar dat is té voorbarig! Natuurlijk wilt u kosten besparen, maar lees hier waar u zich beter op kunt richten.


ONTSLAG - 15.03.2005

Is finaal wel zo finaal?

Vaak komt het voor dat er in (ontbindings)overeenkomsten een artikel wordt op­ge­nomen over ‘finale kwijting’. Maar wat betekent dat eigenlijk en is finaal wel zo fi­naal als we denken?


PERSONEELSBELEID - 15.03.2005

Opstekertje nodig in uw rookbeleid?

Het is alweer een jaar geleden dat het recht op een rookvrije werkplek in werking trad. Stel dat uw werknemers daar nog steeds veel moeite mee hebben, kunt u dan nog iets voor ze betekenen? Mag u ze nergens meer laten roken, of wel?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 15.03.2005

Seksuele intimidatie of niet?

Stel, uw werkneemster klaagt over seksuele intimidatie door een collega. Is dat echt zo? Misschien valt het wel mee. Of wil uw werkneemster haar collega zelfs be­wust een hak zetten? Hoe komt u achter de waarheid?


VERLOF - 15.03.2005

Ineens erg veel verlofaanvragen?

Er start een voorlichtingscampagne voor werknemers over de verlofmogelijkheden die zij hebben. Wordt u al overspoeld door verlofaanvragen?


LOON - 15.03.2005

Minder loon voor werkneemsters?

Onlangs bleek dat in Europa vrouwen gemiddeld 15% minder verdienen dan mannen die hetzelfde werk doen. Hoe zit dat bij u? Mag u eigenlijk onderscheid maken in de beloning van mannen en vrouwen?


GOED OM TE WETEN - 15.03.2005

De krant van de zaak?


LIJFRENTE - 10.03.2005

Toch eerder stoppen met werken?

De overheid wil dat we langer blijven werken. Het pensioen is pas aan de orde op 65-jarige leeftijd. Maar hoe zit het met die lijfrentepolis waar u al jaren op spaart? Kunt u die wél aanwenden voor een lijfrenteuitkering die ingaat vóór uw 65e jaar?


LOKALE HEFFINGEN - 10.03.2005

Bent u wel gebaat?

De Gemeentewet geeft gemeenten de mogelijkheid be­lasting te heffen van eige­na­ren van onroerende za­ken die door bepaalde voorzieningen (bijv. herinrichting win­kelstraat) zijn gebaat. Wat speelt er? Wat is raadzaam om op te letten?


AUTO - 10.03.2005

Grijs kenteken in 2005

Er is de laatste tijd een hoop te doen geweest over de belastingvoordelen voor bestelauto’s, het ‘grijs ken­te­ken’. We zetten de wijzigingen voor u op een rij.


FISCALE WINST - 10.03.2005

Pand in privé achterlaten?


GOED OM TE WETEN - 10.03.2005

Checklist WOZ-beschikking


INKOMSTENBELASTING - 10.03.2005

Een fiscaal opkikkertje voor de ‘zieke’

Door de stijging van de ziektekostenpremies zien veel mensen hun jaarlijkse ziektekosten fors toenemen. Maar door deze verhoging kunnen de ziektekosten bij de jaarlijkse belastingaangifte wel vrij snel als aftrekpost worden opgevoerd.


FISCOTIP - 10.03.2005

Oppasmoeder goedkoper?

Veel ouders hebben de opvang van hun kinderen in de familie- of kennissensfeer ge­­regeld. Onder de nieuwe Wet kinderopvang kan het voordeliger zijn een ‘op­pas­­moeder’ of een familielid ‘wit’ uit te betalen. Hoe zit dat?


PROCEDURE - 01.03.2005

Oude koeien?

U krijgt een brief van uw ex-werknemer die al jaren geleden is vertrokken. Hij eist van u dat u hem alsnog een deel van zijn loon betaalt, omdat hij destijds ten on­rechte ontslagen zou zijn. Dat is toch allang verjaard, of niet?


PERSONEELSBELEID - 01.03.2005

Kan uw loonbeleid op dieet?

Stel, uw loonkosten staan niet meer in verhouding tot de inkomsten. De zaken gaan niet slecht, maar u wilt ingrijpen. Moet u meteen overgaan tot ontslag of zijn er alternatieven? Op dit pad ontmoet u spelbrekers en kansen. Wat kan?


LOONBELASTING EN PREMIES - 01.03.2005

Personeelspot belast?

U betaalt mee aan de personeelspot van de personeelsvereniging. De perso­neels­vereniging verstrekt verjaardagscadeautjes en kerstpakketten. Is zo’n ge­schenk dan belast? En waar moet u op letten?


ZIEKTE - 01.03.2005

Psychisch verzuim aanpakken?

Uit recent onderzoek blijkt dat psychische klachten voor éénderde van het totale verzuim zor­gen. Hoe gaat u om met psychische klachten van werknemers?


GOED OM TE WETEN - 01.03.2005

Eigen producten nu ook voor oud-werknemers?


GOED OM TE WETEN - 01.03.2005

Bezwaar en uitstel van betaling?


BTW - 01.03.2005

Eigen bijdrage inclusief BTW?

In de praktijk betalen werknemers vaak een eigen bijdrage als tegemoetkoming voor de ter beschikking gestelde beloning in natura, zoals bij een auto van de zaak of het mobieltje. U moet dan rekening houden met BTW. Waarom is dat?


ARBODIENST - 01.03.2005

Moet u nou echt alles aan de Arbodienst doorgeven?

Stel, uw werknemer belt u met de mededeling dat hij voor twee dagen onder de wol kruipt in verband met een griepje. Is al die rompslomp naar de Arbodienst dan wel écht nodig? Wat is goed om te weten?


RECHT VAN DE WERKPLEK - 01.03.2005

‘Voor dat werk ben ik te goed’

In uw arbeidsovereenkomst staat exact omschreven welke werkzaamheden uw werknemer moet verrichten. Kunt u hem dan nog wel verplichten om (tijdelijk) an­de­re werkzaamheden te doen?


Cookiebeleid