Uit dienst, hoezo dan reïntegratie?
Het lijkt mooi. Uw werknemer is al weken ziek en over enkele weken loopt zijn tijdelijke arbeidscontract af. U wilt dus geen tijd meer besteden aan zijn reïntegratie. Zit u goed of fout? Wat moet u zien te voorkomen?
Het ligt zo snel voor de hand. Uw werknemer is al weken ziek maar over enkele weken loopt zijn tijdelijke arbeidscontract af. U wilt dus geen tijd meer besteden aan zijn reïntegratie, want het contract loopt af en u wilt hem ook niet meer in dienst nemen of zijn contract verlengen. Uw handelswijze is begrijpelijk, maar ook correct?
Vanaf 1 maart 2005 verhaalsregeling
Vanaf 1 maart 2005 is de zogenaamde ‘verhaalsregeling’ van kracht. Die is vastgelegd in artikel 39a van de Ziektewet. Let op. Dit betekent dat het Uwv (deels) de kosten van de ziekte-uitkering die zij aan uw ex-werknemer betalen op u kunnen verhalen. Tenzij u kunt aantonen dat u voldoende reïntegratie-inspanningen heeft verricht. Het Uwv is namelijk van mening dat u geen tijd verloren mag laten gaan bij de reïntegratie van uw zieke werknemer, ook al treedt deze binnenkort uit dienst.
Hoe zit dat nou in de praktijk?
In de praktijk komt het eigenlijk hier op neer. Als uw werknemer op de uitdienstdatum meer dan zes weken ziek is, dan moet uw werknemer een reïntegratieverslag kunnen tonen aan het Uwv. Als uit dit verslag blijkt dat u onvoldoende inspanningen heeft verricht om de reïntegratie van uw werknemer mogelijk te maken, dan zal het Uwv de kosten voor een uitkering aan uw werknemer op u gaan verhalen. Let op. De hoogte van deze ‘boete’ is afhankelijk van de ernst van uw nalatigheid. De maximumboete is het betalen van 52 weken uitkering. Daar zit u dus niet op te wachten, menen wij. Dus wat moet u doen?
Zo voorkomt u dat verhaal. Volg bij elke zieke werknemer alle verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter nauwkeurig op. Zorg voor een probleemanalyse voordat uw werknemer zes volledige weken ziek is en maak daarna binnen twee weken een plan van aanpak. Werk actief mee aan reïntegratie-inspanningen tijdens de evaluatiegesprekken en leg alle activiteiten goed vast. Allemaal minder leuk voor u en het geeft extra werk. Maar de overheid legt u anders wel met plezier een boete op.
Tip 1. Voorkom dat uw werknemer het verslag eenzijdig wijzigt. Stuur daarom zelf het reïntegratieverslag naar het Uwv. Bewaar altijd een kopie als bewijsstuk.
Tip 2. Voer alle reïntegratieactiviteiten uit die in de probleemanalyse en door de bedrijfsarts worden geadviseerd. Bijvoorbeeld als iemand nog enkele uren per week kan werken, laat hem dan ook deze uren werken. Ook al gaat uw werknemer een week later uit dienst.
Maak samen dat reïntegratieverslag
Het is uw werknemer die bij het Uwv het reïntegratieverslag zal moeten tonen. Om het verzoek van uw werknemer voor te zijn, kunt u het beste in de laatste week van het dienstverband samen met hem een reïntegratieverslag opstellen. Plan hiervoor tijdig een afspraak en zorg vooraf dat u kunt aantonen voldoende inspanningen te hebben verricht.
Geef niet op. Als u het reïntegratieverslag nog tijdens het dienstverband maakt, is veel informatie nog vers in uw geheugen. Bovendien heeft u meer invloed op uw werknemer die nog bij u in dienst is dan op een ex-werknemer.
Als u ontdekt dat u te weinig inspanningen heeft verricht, geef dan niet op. Als u de schade weet te beperken door alsnog een reïntegratieverslag op te stellen of andere activiteiten te verrichten, dan zal de boete ook lager uitvallen.