PENSIOENEN - 29.03.2005

Pensioenregeling: keuze of een moetje?

Nederland kent geen wettelijke verplichting om werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Toch nemen veel werknemers daaraan verplicht deel. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

Bedrijfstak- of beroepspensioenfonds

In bepaalde bedrijfstakken,zoals de bouw, de me­taalindustrie, horeca of voor bepaalde beroepsgroepen zoals tandartsen, is voor de werknemers een pensioenregeling op bedrijfstak- of beroepsgroepniveau getroffen. In de regel zijn alle werknemers verplicht hieraan deel te nemen. Vaak worden be­paalde categorieën werknemers zoals bestuurders van een B.V. uitgezonderd van deze verplichting. Let op. Werknemers die voldoen aan de omschrijving van het deelnemerschap hebben géén keuze en moeten meedoen.

Gemoedsbezwaarden? Sommige Nederlanders stellen op geen enkele (volks)verzekering prijs, bijvoorbeeld op grond van hun geloofsovertuiging. Veel pensioenfondsen kennen een vervangende re­ge­ling voor deze werknemers. Zij zijn dan weliswaar vrijgesteld van premiebetaling, maar zijn op grond van het spaarsysteem van het pensioenfonds wel verplicht om een bedrag ter grootte van de premie te sparen op een spaarrekening. Hiervoor komen in aanmerking diegenen aan wie op grond van de Wet financiering volksverzekering, ontheffing is verleend.

U mag zelf beslissen als …

Bent u als werkgever niet verplicht om tot een be-paalde (bedrijfstak- en beroeps)pensioenfonds toe te treden, dan kunt u zelf beslissen of voor het personeel een pensioenregeling wordt geregeld.

Tip. Als u besluit een pensioenregeling te treffen, dan mag u zelf een pensioenverzekering sluiten voor uw werknemers (doorgaans het geval bij col­lec­tieve verzekeringen). Of u stelt uw werknemer(s) in staat om zelf een pensioenverzekering af te sluiten (doorgaans bij individuele regelingen het geval).

“Ik hoef dat pensioen niet!”

Individueel of collectief? Bij een individuele pen­sioen­regeling kan uw werknemer afstand doen van hetgeen u hem aanbiedt. Bij een collectieve pen­­sioen­regeling treft u een regeling ten behoeve van al­le werknemers of voor een bepaalde categorie werk­nemers; bijvoorbeeld alleen voor de bui­ten­­dienst­medewerkers.

Tip. Het is zaak om bij het tot stand brengen van een collectieve pensioenregeling goed na te denken voor wie de pensioenregeling moet gelden. Want pensioenverzekeraars bieden bij collectiviteiten een premievoordeel, onder de voorwaarde dat alle werknemers die voor de regeling in aanmerking ko­­men, worden aangemeld. De premies worden na­­melijk gebaseerd op de gemiddelde sterftekans en arbeidsongeschiktheidskans.

In de praktijk gebeurt dit ook wel

In de praktijk laten veel werkgevers hun werknemers die niet wensen deel te nemen soms een af­standsverklaring tekenen, hoewel dat mogelijk in­druist tegen de afspraken met de pensioenverzeke­raar. De pensioenverzekeraar vreest dan dat al­leen de ongezonde werknemers worden verzekerd. Dit zou in principe leiden tot hogere premies. Het is uiteindelijk afhankelijk van het beleid van de pen­sioenve­rze­keraar hoe soepel deze zich opstelt bij eventuele afstandsverklaringen.

Tip. Zorg daarom bij het totstandkomen van een pensioenregeling voor een goede omschrijving van de (groep) werknemers voor wie de pensioenregeling bedoeld is.

Gratis model. Een model voor een afstandsver­kla­ring kunt u gratis downloaden van http://personeel.indicator.nl nr. PS 10.10.06. Aanvragen per fax (zie colofon) kan ook.

Als u voor uw eigen bedrijf een collectieve pensioenregeling heeft, pas dan op met werknemers die daar buiten willen blijven. Het kan namelijk betekenen dat u daar­door hogere premies moet betalen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01