IN DE PIJPLIJN - 24.03.2005

Verkorting beslistermijn Belastingdienst

Als u het niet eens bent met een belastingaanslag, kunt u daartegen bin­nen zes weken bezwaar maken. Op zich zou het dan toch logisch zijn dat de Be­lastingdienst uw bezwaarschrift in beginsel binnen zes weken moet af­werken. Maar niets is minder waar.

Uitspraak binnen maximaal twee jaar. In de wet staat dat de Be­las­ting­dienst één jaar de tijd heeft om op het bezwaarschrift te beslissen. In uitzonderlijke gevallen kan deze termijn zelfs nog met één jaar worden ver­lengd. Voor deze verlenging heeft de inspecteur dan wel toestemming van de staatssecretaris nodig. Maar goed, in totaal kan een inspecteur dus maximaal twee jaar doen over een uitspraak op een bezwaarschrift.

Termijn verkort. De staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd dat met ingang van 1 januari 2006 de beslistermijn voor uitspraken op bezwaar zal worden verkort naar dertien weken. Ook bij deze be­slis­ter­mijn blijft de mogelijkheid bestaan om deze met één jaar te verlengen. Bo­vendien zal de inspecteur voor deze verlenging dan niet meer in alle ge­vallen toestemming van de staatssecretaris nodig hebben. In totaal kan een inspecteur straks dus maximaal één jaar en dertien weken over een uitspraak op bezwaar doen.

Zodra het wetsvoorstel is ingediend, hopen wij u meer te kunnen vertellen over de sanctie bij overschrijding van de beslistermijn door de inspecteur.

Volgend jaar wordt de termijn waarbinnen de inspecteur uitspraak op be­zwaar moet doen, verkort naar dertien weken. Alleen in uitzonderlijke ge­vall­en kan deze termijn met één jaar worden verlengd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01