ARBODIENST - 01.03.2005

Moet u nou echt alles aan de Arbodienst doorgeven?

Stel, uw werknemer belt u met de mededeling dat hij voor twee dagen onder de wol kruipt in verband met een griepje. Is al die rompslomp naar de Arbodienst dan wel Ă©cht nodig? Wat is goed om te weten?

Onder de wol. Stel, uw werknemer belt u maan­dag­ochtend met de mededeling dat hij twee daagjes onder de wol wil blijven in verband met een griep­je. U weet dus dat hij hoogstwaarschijnlijk woens­dag weer aan de slag gaat. Moet u toch de Ar­bodienst informeren met al dat gedoe daaromheen? Welk belang dient dat dan?

Speelt de Arbodienst een rol dan?

De Arbodienst vertelt u dat zij een belangrijke rol kan spelen in uw verzuimbeleid. Maar u zegt dan: “Mijn zieke werknemer die maar voor één hooguit twéé dagen ziek is, heeft toch die hulp niet nodig?” Wij begrijpen uw vraag goed. Maar is die terecht?

Welke risico’s loopt u zoal?

Wij noemen u enkele gevaren die u loopt als u af­ziet van een melding bij kortstondige ziekte van uw werknemer.

• Achter ieder kortstondig en schijnbaar opper­vlak­kig verzuim kan een dieperliggend probleem schuilgaan. Voor u heeft dat grote consequenties als uw werknemer langer ziek blijkt; u moet immers het loon bij ziekte door­be­talen. Bovendien moet u de plaatsvervanger ook loon betalen.

• U kunt bij een langer aanhoudende ziekteperiode niet aantonen dat u vanaf het begin heeft voldaan aan uw reïntegratieverplichtingen. Hierdoor kunt u bij langere arbeidsongeschiktheid van uw werknemer tegen sancties aanlopen van het Uwv.

• Bent u verzekerd tegen ziekteverzuim, dan kan de verzekering als voorwaarde voor uitkering stel­len dat u iedere ziekmelding verplicht bent door te geven aan uw Arbodienst. U loopt dan dus uw uitkering mis en heeft voor niets premie betaald.

• Als u uw werknemer niet ziek meldt bij de Arbodienst, kunt u hun ook niet verzoeken om een spoedcontrole uit te voeren als u zekerheid wilt over de ziekte. Dat geldt zeker als u twijfelt aan de ziekmelding.

Ons advies bij kort verzuim?

Wij menen dat het beter is uw werknemer bij iedere ziekmelding tóch te melden bij uw Arbodienst. De rol van de Arbodienst blijft immers niet beperkt tot het toetsen van uw verzuimbeleid, maar speelt ook een belangrijke rol als het gaat om de Wet Poort­wachter, dus de verzuimbegeleiding.

Tip 1. Als uw werknemers weten dat u elke ziekmelding doorgeeft, dan gaat daar wellicht ook een preventieve werking van uit tegen misbruik van een ziekmelding.

Tip 2. Houd vanaf de eerste ziektedag meteen een ziek­teverzuimdossier bij. Hieruit blijken later na­me­lijk uw inspanningen ten behoeve van uw reïn­te­gratieverplichtingen.

Gaat u niet méér premies betalen dan?

Wat is de invloed op mijn verzuimpercentage als ik alle meldingen ga doorgeven? zult u zich terecht afvragen. Bepaalt dat niet de hoogte van de verzekeringspremie als ik alles ga melden?

Geen reden. Het melden van kortstondig verzuim heeft meestal maar een beperkte invloed op de te betalen verzekeringspremie. Dat is dus geen reden om het niet te melden, vinden wij. Bedenk ook dat u zich bewust verzekerd heeft tegen dat ziekteverzuim, waarom zou u het dan niet melden?

Ons advies is om kort ziekteverzuim bij uw Arbodienst te melden. Het besparen op die rompslomp weegt niet op tegen de risico’s die u dan loopt. Lees ook uw ziek­teverzuimpolis hierop na, het kan namelijk zijn dat voor de dekking altijd een ziek­melding bij de Arbodienst vereist is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01