PROCEDURE - 01.03.2005

Oude koeien?

U krijgt een brief van uw ex-werknemer die al jaren geleden is vertrokken. Hij eist van u dat u hem alsnog een deel van zijn loon betaalt, omdat hij destijds ten on­rechte ontslagen zou zijn. Dat is toch allang verjaard, of niet?

Als uw werknemer jarenlang niets van zich heeft la­ten horen, zou het wel eens zo kunnen zijn dat zijn vordering al verjaard is. Verjaring houdt in dat bijvoorbeeld een geldvordering na afloop van een be­paalde verjaringstermijn niet meer kan worden geïnd. Welke verjaringstermijnen zijn er nu be­lang­rijk nadat uw werknemer is ontslagen?

Jaren later alsnog betalen?

Het zou best eens kunnen zijn dat de vordering van uw werknemer allang verjaard is. Hoe be­oor­deelt u dat dan? Tip. Kijk of u destijds met hem ‘fi­na­le kwijting’ bent overeengekomen of dat de rech­ter een on­her­roepelijke uitspraak heeft ge­daan; dan heeft uw werknemer sowieso niets meer te vorderen.

Ontslag verjaard? Bij ontslag hangt de verjaringstermijn af van de reden waarom uw werknemer het ontslag wil aanvechten:

• Geldt er een opzegverbod (zo­als tijdens ziekte of zwangerschap van uw werknemer) dan mag u de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Doet u dat toch, dan heeft uw werknemer twee maanden de tijd om bezwaar te maken.

Let op. Hij heeft wel zes maanden de tijd om scha­devergoeding van u te eisen.

• Zegt u de arbeidsovereenkomst zonder vergunning van het CWI op, dan moet uw werknemer eventuele bezwaren binnen zes maanden kenbaar maken. Hij heeft vijf jaar de tijd om schade­vergoeding van u te eisen.

• Is uw werknemer het niet eens met ontslag op staande voet, dan moet hij binnen zes maan­den bezwaar maken en schadever­goe­ding eisen.

Ooit te weinig betaald?

Als uw werknemer vindt dat hij tijdens het dienstverband (een keer) te weinig loon heeft ontvangen, dan moet hij binnen vijf jaar na de dag waarop hij te weinig loon heeft gekregen aan de bel trekken. Na vijf jaar is deze vordering verjaard.

En vakantiegeld? Wat nu als uw werknemer stelt dat hij nog vakantiedagen of vakantiegeld van u te goed heeft? Dan geldt het volgende:

• Voor te weinig betaald vakantiegeld geldt een verjaringstermijn van twee jaar; beginnend vanaf de maand nadat het vakantiegeld had moe­ten worden uitbetaald.

• Vakantie- en ADV-dagen die uw werknemer tijdens zijn dienstverband heeft opgebouwd worden bij het einde van het dienstverband afgerekend. Vindt uw werknemer dat hij te weinig heeft gehad? Dan moet hij binnen vijf jaar na af­loop van de arbeidsovereenkomst alsnog de be­taling bij u vorderen.

Schade? Het kan natuurlijk dat uw werknemer een arbeidsongeval heeft gehad in de tijd dat hij voor u werkte. Eist hij daarvoor schadevergoeding van u, dan moet hij dit in elk geval doen binnen vijf jaar nadat hij geconstateerd heeft dat hij ziek is geworden of anderszins schade geleden heeft.

Wat betekent dit voor u?

Natuurlijk mag u, als u dat redelijk vindt, toch nog wel betalen, maar u bent dit dus niet meer ver­plicht. Wanneer u dus constateert dat de vordering van uw ex-werknemer verjaard is, dan moet u dit dus duidelijk aangeven.

Let op. Het is dus wel van belang dat u dit aangeeft. Stuur dus een brief terug aan uw werknemer waarin u aangeeft dat u een beroep doet op ver­­­jaring van de vordering en daarom zijn vor­de­ring niet zult honoreren.

Is de verjaringstermijn afgelopen, dan valt er voor uw werknemer niets meer bij u te halen. Het enige wat u dan moet doen is een brief terugsturen waarin u meldt dat u een beroep doet op verjaring.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01