VERZEKERINGEN - 15.03.2005

Niet zomaar uit het WAO-gat stappen!

Op dit moment gaan er veel geluiden rond dat het voortzetten van uw WAO-gatverzekering niet langer nodig zou zijn. Maar dat is té voorbarig! Natuurlijk wilt u kosten besparen, maar lees hier waar u zich beter op kunt richten.

Wat speelt er?

Ons stelsel van sociale verzekeringen is de afgelopen jaren diverse malen gewijzigd zoals u weet. Zo is in de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) een tekort ontstaan, het zgn. ‘WAO-gat’ (ook wel WAO-hiaat genoemd). Uw zie­ke werk­nemer komt tegenwoordig overigens pas na twee ziektejaren in de WAO.

Voornemen per 2006. Per 1 januari 2006 is ons ka­binet voornemens de huidige WAO te vervangen door de zgn. WIA (Wet werk en inkomen naar ar­beidsvermogen). Het eerdergenoemde WAO-gat komt in dat geval (voor de nieuwe gevallen ná 1-1-2004) te vervallen. Bestaande WAO-gevallen van vóór 1-1-2004 lopen volgens de ‘oude’ wetgeving door (dus zoals het nu is). Maar wat is WIA dan?

Even snuffelen aan de nieuwe Wet WIA

De nieuwe Wet WIA zal, indien deze doorgang vindt, gaan bestaan uit een tweetal regelingen:

1. De regeling Inkomensvoorziening Volledig Ar­beids­ongeschikten (IVA), voor werknemers die 80 - 100% arbeidsongeschikt zijn. De uitkering be­draagt dan 70% van het (maximum) dagloon.

2. De regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Ar­beids­geschikten (WGA), voor werknemers die ten min­ste 35%, maar niet volledig arbeidsongeschikt zijn. Daar laten we het voor nu even bij. Even te­rug naar ‘de geruchtenstroom’.

Wees niet te voorbarig!

Op dit moment gaan er geruchten dat het voortzet­ten van uw WAO-gatverzekering niet langer nodig zou zijn. Maar dat is wat voorbarig!

Dat zit zo. Allereerst is er formeel nog géén sprake van wetgeving. Het is nog slechts een wetsvoorstel waarover zowel de Eerste als de Tweede Ka­mer zich nog moeten buigen. Let op. Hierdoor is de mogelijke ingangsdatum dus nog onzeker. Op dit moment ligt het wetsvoorstel voor advies bij de Raad van State.

Wel ziet het ernaar uit dat bij inwerkingtreding van een nieuwe ‘WAO’, deze primair zal worden uit­gevoerd door het Uwv. U krijgt de mogelijkheid om ‘eigenrisicodrager’ te worden. Dat betekent dat u dan dus zelf een WIA-verzekering hiervoor af kunt sluiten bij een particuliere verzekeraar.

Tip. Zeg nog niks op en sluit nog niks af! Wat dan wel?

Overleg met uw verzekeringsadviseur

In veel arbeidsovereenkomsten of CAO’s komen toezeggingen voor op basis waarvan u geheel of ge­deeltelijk moet doorbetalen bij arbeidsongeschiktheid. Meestal wordt de premie voor een WAO-gat­ver­zekering door werkgever en werknemer samen be­taald. Reden te meer om dit met uw verzeke­rings­adviseur door te spreken.

Aandachtspunten! Twee be­lang­rijke onderwerpen om bij uw verzekeraar aan te kaarten, zijn:

Aandachtspunt 1. Accepteert uw verzekeraar al uw werk­ne­mers zonder gezondheidswaarborgen (dus ook lopende ziektegevallen) wanneer de WIA per 1-1-2006 ingaat? Ofwel in vakjargon, doet uw verzekeraar aan non-selectieve acceptatie?

Aandachtspunt 2. Gaat uw verzekeraar een dekking bieden voor werknemers die vanaf 1-1-2004 ziek zijn ge­wor­den? Zij stromen dan immers per 1-1-2006 in de WIA in. Dit is dekking van het zgn. ‘inlooprisico’.

Er is nog géén sprake van afgeronde wetgeving. Zowel de Tweede als de Eerste Ka­mer moet het wetsvoorstel nog behandelen. De ingangsdatum is dus nog onzeker. Belangrijk is om na te laten gaan of uw verzekeraar straks werknemers zonder ‘selectie’ accepteert. En of er een dekking is voor de zieke werknemer.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01