WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 28.07.2015

Bezwaarkostenvergoeding mooi meegenomen!

Stel, u of uw boekhouder maakt bezwaar bij de Belastingdienst tegen een door de fiscus opgelegde belastingaanslag of afgegeven beschikking. Wat met de kosten die u hiervoor maakt? Hoe krijgt u nu een kostenvergoeding?

Voorwaarden voor vergoeding

Fouten. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. De Belastingdienst is in dit opzicht buitengewoon menselijk! Het komt geregeld voor dat de fiscus fouten maakt die na bezwaar geheel of gedeeltelijk worden hersteld.

Rekening. In veel gevallen regelt uw accountant of belastingadviseur dit en krijgt u hiervoor een rekening. Hiervoor kunt u dus onder de volgende voorwaarden een kostenvergoeding aanvragen:

  • de Belastingdienst heeft een verwijtbare fout gemaakt en herziet de beslissing (de herziening mag niet zijn veroorzaakt doordat u pas in de bezwaarfase gegevens hebt verstrekt);
  • bij het maken van bezwaar heeft u gebruikgemaakt van beroepsmatig verleende rechtsbijstand (bijvoorbeeld uw belastingadviseur, accountant of boekhouder);
  • uw verzoek moet zijn ingediend voordat er uitspraak op uw bezwaar wordt gedaan.

Welke kosten worden er vergoed?

U kunt een vergoeding krijgen voor de kosten die u heeft gemaakt voor:

  • beroepsmatig verleende rechtsbijstand;
  • een getuige, deskundige of tolk;
  • reis en/of verblijf;
  • bepaalde uittreksels;
  • verlet (misgelopen inkomsten door - bijvoorbeeld - uw vereiste aanwezigheid bij een hoorgesprek).

Hoe zit dat bij voorlopige aanslagen? De kostenvergoeding geldt alleen bij de bezwaarprocedure. Bij een voorlopige aanslag is die procedure niet mogelijk. Bent u het niet eens met een voorlopige aanslag? Dan moet u eerst een verzoek doen om de aanslag te wijzigen. Als uw verzoek om wijziging van de voorlopige aanslag geheel of gedeeltelijk wordt afgewezen, ontvangt u een afwijkingsbeschikking. Tegen deze beschikking kunt u wél bezwaar maken.

Fout of vergissing? Als de fiscus de voorlopige aanslag na uw bezwaar aanpast, kunt u soms een kostenvergoeding krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de fiscus een fout of administratieve vergissing heeft gemaakt bij het opleggen van de voorlopige aanslag.

Hoe hoog is de kostenvergoeding?

Dient uw adviseur voor u alleen een bezwaarschrift in? Dan is de vergoeding voor rechtsbijstand € 243,-. Woont hij daarnaast een hoorzitting bij? Dan is de vergoeding hoger. Afhankelijk van hoe ingewikkeld uw zaak is, kan de vergoeding nog hoger of lager uitvallen. De overige kosten komen minder vaak voor.

Hoe vraagt u om een kostenvergoeding? U kunt het verzoek doen in het bezwaarschrift, maar het kan ook in een aparte brief. Dat maakt niet uit.

Op tijd. Belangrijk is wel dat u het op tijd doet, dus voordat de Belastingdienst uitspraak doet (‘beschikt’) op uw bezwaar. Tegelijk met de uitspraak op uw bezwaarschrift ontvangt u vervolgens de beslissing op uw verzoek om kostenvergoeding.

Download het model ‘Bezwaarschrift’ van http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 19.10.04).

Zorg dat, voordat er uitspraak op uw bezwaar wordt gedaan, een verzoek om kostenvergoeding voor uw bezwaarschrift bij de Belastingdienst is ingediend voor de nota van uw horeca-adviseur. Als de Belastingdienst een verwijtbare fout heeft gemaakt en zijn beslissing herziet, heeft u recht op € 243,-.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01