WEGGEEF - 28.07.2015

Geen omzet weggeven, maar goederen

Zeker met het binnenhalen van een groepsreservering, geven horeca-ondernemers nog wel eens graag een fikse korting weg. Maar is dat wel handig? Zijn er slimmere methodes zonder al te veel fiscale consequenties?

Korting is niet aftrekbaar

De minst aantrekkelijke vorm van weggeven is het weggeven van omzet, of beter gezegd ‘geld’ weggeven. Waarom is dat zo?

Weggegeven omzet kunt u fiscaal niet aftrekken. Die omzet heeft u namelijk gewoonweg niet gemaakt en daar kunt u verder helemaal niets mee. Onder aan de streep heeft u dus gewoon minder omzet en minder nettowinst. ‘Goederen weggeven’ kunt u daarentegen wel als onkosten aftrekken van de winst.

Weggevertjes in geld? Denk maar eens aan het geven van betalingskortingen. Zoals 5% korting geven bij contante betaling of het geven van groepskorting omdat het om een partijtje gaat.

Wat zeg je dan ... “Als we bij u reserveren, krijgen we dan korting?” “Mogen wij een suggestie doen?”, zegt u dan slim. “Een korting kunnen wij u helaas niet aanbieden, maar wel een onvergetelijke avond met na afloop een borreltje aangeboden door het huis.”

Als u niet aan korting ontkomt?

Krijgt u toch te maken met kortingen, leg deze dan apart vast. Met name als het gaat om fikse kortingen die uw brutowinstmarge negatief beïnvloeden. Gebeurt dit regelmatig, zorg dan voor een kortingstoets op uw kassasysteem.

U kunt dan per jaar zien hoeveel korting u heeft weggegeven. U staat dan qua bewijs meteen sterk als de fiscus zich afvraagt waarom uw brutomarge lager is dan gebruikelijk.

Waarom vastleggen? Prijsacties, groepsreducties en kortingen ziet u later vaak nooit meer terug in uw administratie. Dat maakt het jaren later bij een controle dan moeilijk om aan te tonen dat u in een bepaald jaar wel erg veel marge heeft weggegeven.

Een beter alternatief, ook fiscaal

Sprekende voorbeelden. Die reservering wilt u wel, want die gasten gaan goed verteren. U wilt ze iets aanbieden. U twijfelt: “Zal ik ze 5% korting geven of is het beter om ze een mooi flesje wijn van het huis aan te bieden?”

Inkooprijs. Het is goedkoper voor u om uw gasten iets uit uw voorraad aan te bieden, dan om omzet weg te geven. Geeft u iets uit de voorraad weg, dan betaalt u immers alleen de inkoopprijs. Tip. Helemaal ideaal is het wanneer u een flesje wijn weggeeft dat u toch niet meer van plan bent om te gaan verkopen, bijvoorbeeld omdat u deze wijn van uw kaart heeft gehaald. Of zit u misschien met een restpartij dessertwijn?

Administratief? U moet uw boekhouder melden dat die partij wijn uit de inkopen overgeboekt moet worden naar een andere kostenpost.

Gevolg? Die kosten komen dan niet in de groep ‘inkoopkosten’ terecht en laten uw brutowinstmarge met rust. De fiscus betaalt zo mee (kosten zijn immers aftrekbaar), uw winstmarge klopt en uw gasten zijn tevreden. Mooi toch? Tip. Gebruik de kostenpost ‘Verkoopkosten’ en niet ‘Representatiekosten’. Dit in verband met de beperkte aftrekbaarheid van representatiekosten. U moet deze kosten bestempelen als verkoopbevorderende kosten en dus niet als representatiekosten.

Korting op de rekening is omzet weggeven, dat is géén aftrekpost. Fiscaal is het verstandiger om ‘iets van het huis’ weg te geven, bijvoorbeeld een aperitief, digestief of een lekkere praline bij de koffie. De inkopen daarvan zijn dan als verkoopkosten aftrekbaar zonder de brutowinstmarge te beïnvloeden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01