BOETEBELEID - 27.07.2015

Straf alleen als schuld bewezen is

De fiscus kan vergaande sancties opleggen als u opzettelijk de boel belazert. Die opzet moet men echter wel bewijzen en de rechter gaat hier niet lichtzinnig mee om. Wat betekent dat voor u als de fiscus moeilijk doet?

Het gaat hierom. Als u fiscaal de fout ingaat, kan de fiscus de verschuldigde belasting alsnog komen halen. Men kan ook een boete opleggen. Fiscaal gezien bestaan er twee soorten boetes: verzuim- en vergrijpboetes. De eerste krijgt u automatisch als u bijvoorbeeld te laat bent met betalen. Voor de tweede, de vergrijpboete, is meer nodig. Er moet sprake zijn van opzet of grove schuld. U moet dus bewust een fout hebben gemaakt en dat zal de fiscus ook moeten bewijzen. Zo niet, dan is er geen reden om te straffen, aldus het Gerechtshof Amsterdam onlangs in een uitspraak, 13.03.2015 (GHAMS: 2015:854) . Wat speelde er?

Kunstje geflikt

Vof de kunst … In de betreffende zaak runde een vrouw samen met haar echtgenoot een kunsthandel in de vorm van een man-vrouw-Vof. Bij een onderzoek kwam naar voren dat de Vof meermaals opzettelijk foute aangiftes omzetbelasting had ingediend. Door middel van valse facturen had men onder meer de aftrek van btw over de inkoop ten onrechte flink opgevoerd. De fiscus nam een en ander zelfs zo hoog op dat tot strafvervolging werd overgegaan in plaats van de gebruikelijke boete.

Opzet niet bewezen. Hoewel het in deze zaak handelde om een Vof tussen echtgenoten, vond de rechter toch dat onvoldoende bewezen was dat de vrouw wist dat er in het bedrijf gefraudeerd werd met nota’s. Uit het onderzoek bleek dat de man de administratie van de Vof voor zijn rekening nam en dat de vrouw af en toe meehielp in de winkel. Dat ze getrouwd waren, betekende nog niet automatisch dat de vrouw daarom ook wist dat haar man met de administratie knoeide. De inspecteur was er daarom niet in geslaagd het vereiste bewijs te leveren en dus volgde vrijspraak.

Boetes

Dat zit zo. Gaat u fiscaal de fout in, dan volgt er in de regel eerst een boete. Voor een vergrijpboete moet er sprake zijn van opzet of grove schuld. Opzet is moeilijker te bewijzen, dus zal de inspecteur in moeilijke gevallen eerder uitgaan van grove schuld. Hiervoor is de standaardboete 25% van de na te vorderen belasting. Bij opzet is dit 50%. Hiervan kan worden afgeweken, bijvoorbeeld als u vaker gefraudeerd heeft of als er juist verzachtende omstandigheden spelen.

Bewijskracht. In bovengenoemde zaak had de fiscus hoog ingezet omdat het om forse bedragen ging en omdat er al eerder een waarschuwing was uitgedeeld na geconstateerde gebreken. Toch betekende dit volgens de rechter nog steeds niet dat de vrouw daarom had kunnen vermoeden dat de boekhouding niet klopte. Hiervoor is dus keihard bewijs nodig, ook tussen echtgenoten of partners.

Reikwijdte van de uitspraak?

De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen, vooral voor samenwerkingsverbanden zoals maatschappen of Vof’s, en niet alleen tussen echtgenoten. Duidelijk is dat een fout van de ene maat of vennoot niet automatisch doorwerkt naar de andere.

De verschuldigde belasting kan weliswaar ook over uw deel van de winst worden nageheven, maar voor boetes of strafvervolging is alleen plaats als u ook daadwerkelijk van de fraude op de hoogte was of hierin een aandeel had.

Bij samenwerkingsverbanden zoals de Vof, maatschap of CV, zal het voor de fiscus bij gescheiden taken niet meevallen om betrokkenheid bij fraude van iedere maat of vennoot aan te tonen. Voor iets wat u niet wist of kon weten, kunt u ook niet bestraft worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01