KASGELD - 28.07.2015

Geld weg uit de kas, ook fiscaal erg vervelend

Dat er wel eens geld uit de kas ‘verdwijnt’, komt bij de beste horecaondernemer voor. Er wordt verondersteld dat u daar juridisch wel raad mee weet (aangifte, ontslag, etc.). Maar waarom is het ook fiscaal verstandig hier zeer alert op te zijn?

Direct verliesgevend

Diefstal van (kas)geld leidt onmiddellijk tot een verliespost. De manieren waarop kunnen in de horeca zeer uiteenlopende vormen hebben. We noemen enkele van de meest voorkomende gevallen waarbij het kasgeld afgeroomd wordt:

  • kasgeld stelen, de bekende greep in de kassa-lade;
  • te veel wisselgeld teruggeven aan medeplichtigen (wisseltruc);
  • omzet niet aanslaan op de kassa en zelf incasseren;
  • omzet niet aanslaan op de kassa en het kasoverschot als fooien aanmerken;
  • het bewust lager aanslaan van bedragen, bijvoorbeeld € 68,50 aanslaan i.p.v. € 86,50 en het verschil in eigen zak steken;
  • het op de kassa terugboeken van omzet en het overschot incasseren;
  • het afromen van het vaste kassaldo aan het begin van de dag.

Gelegenheid maakt de dief …

Wat doen om risico te beperken? De volgende acties kunt u ondernemen om in ieder geval het risico te beperken. Denk aan het spreekwoord: ‘Gelegenheid maakt de dief’.

  1. Voer controlesystemen in. Het frequent aangekondigd en onaangekondigd uitvoeren van kasgeldcontroles laat zien dat u alert bent.
  2. Voer regels in. Handige preventieve middelen zijn:
  • het werken met kassa- of kelnersleutels;
  • het beperken van toegang tot speciale kassafuncties, toegang tot wisselgeld, kluizen of consumptiebonnen;
  • het laten aftekenen voor ontvangst of laten afstorten van geld.
  1. Beleid maken. Stel voorschriften en sancties (vaste procedures) op. Wat te doen bij een kasverschil? Wat als er iets verkeerds is aangeslagen op de kassa? Wie mag omzet terugboeken? Doet u aangifte bij de politie bij diefstal? Is ontslag op staande voet aan de orde als u de dief op heterdaad betrapt?
  2. Blijf alert. Zorg altijd voor voldoende wisselgeld en neem de tijd voor controles bij een ploegenwissel met kelnerportemonnees. Laat ‘moedersleutels’ nooit op de kassa steken en laat kasgeld nooit onbeheerd achter in uw zaak. Voorkom dat personeel geld uit de kassa kan halen zonder uw toestemming, ook om even een boodschap te doen.
  3. Groot geld. Maak op een zichtbare plaats duidelijk dat u geen coupures wilt accepteren van € 200,- en € 500,-. Koop bijvoorbeeld de stickers via http://www.hbd.nl Wettelijk mag dat! U bepaalt namelijk zelf (vooraf) wat u accepteert.
  4. Tijdig afromen. Zorg dat u kassa’s en portemonnees tijdig ontdoet van grote coupures.

Voor de btw blijft het omzet

Diefstal van kasgeld wordt voor de omzetbelasting gewoon gezien als ontvangen omzet waarover u btw moet afdragen! De omzet is immers gemaakt en ontvangen, dus zegt de fiscus: omzetbelasting.Bij diefstal van goederen heeft dat voor de aftrek van btw op uw inkopen geen gevolgen. Ook niet voor de aftrek van de inkoopkosten van de winst. Er staat echter geen omzet tegenover.

Over ontvreemde omzet bent u toch gewoon omzetbelasting verschuldigd. Houd regelmatig kascontroles zodat u de gelegenheid tot diefstal tot het minimale beperkt. Zorg dat personeel weet dat diefstal leidt tot aangifte bij de politie en ontslag op staande voet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01