SCHADEVERGOEDING - 28.07.2015

Uitval koeling en vriezer

Uitval komt altijd ongelegen, helemaal tijdens een hittegolf. Maar het gebeurt … Aan welke zaken moet u óók denken om dan schade verder te beperken?

Even overdrijven, maar toch … Er vindt een hittegolf plaats. De nachten zijn vreselijk benauwd en niet te harden. De volgende ochtend ontdekt u een stroomuitval in de zekeringgroep waarop uw vriezer en koeling zit. Ontdooide voorraad, ongekoelde etenswaren zoals vis en vlees, etc. Kortom: een behoorlijke schadepost die behoorlijk in de papieren kan lopen. Wat is handig om te weten om die ellende te beperken?

Schade vastleggen. We veronderstellen dat u hiertegen verzekerd bent. Maar dat wil nog niet zeggen dat u de geleden schade ook voldoende vergoed krijgt. Om dat gedoe er ook nog eens bij te krijgen, zit u niet te wachten. Bouw dus een schadedossier op. Hoe doet u dat handig?

Documenteren. Maak zoveel mogelijk foto’s. Zorg voor een goederenlijst van onbruikbare of bedorven goederen. Nog beter is als u die goederen meteen kunt voorzien van een ‘kostprijs’. Dat kan de betaalde inkoopwaarde zijn die u ervoor heeft betaald (zie de inkoopfactuur). Maar het kunnen ook halfproducten zijn of producten die reeds bereid of gereed waren, zoals soepen, sauzen, ijswaren, etc. Die kostprijs moet u dan herberekenen of zo reeël mogelijk inschatten, rekening houdend met de arbeidsuren die er aan zijn besteed.

Voedselveiligheid. Vergeet ook de dagverse producten niet die u ongekoeld slechts zeer korte tijd goed kunt houden. Ingevolge de hygiënecode bent u immers ook aan extra procedures inzake voedselveiligheid gebonden. Ook die documentatie kan ondersteunend bewijs opleveren voor het feit dat u spullen moest wegkiepen. Een goed gedocumenteerd dossier is het halve werk en iedere euro schadevergoeding is er één, toch?

Ook fiscaal. Het is ook fiscaal van belang dat u vastlegt hoeveel aan inkoopwaarde verloren ging. Die verloren inkoop levert immers geen omzet (en dus brutowinstmarge) meer op. Maai de fiscus zo het gras onder de voeten vandaan door ook administratief goed gedocumenteerd voor de dag te komen als men hier bij latere controle ooit over begint.

Leg schade vast met foto’s. Schadevergoeding komt dan eerder in beeld. Ook is dit fiscaal van belang om aan te tonen welke inkoop geen omzet meer oplevert.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01