AFTREKBARE KOSTEN - 14.03.2016

Aftrekposten voor uw eigen woning

De aankoop van een woning is een belangrijke gebeurtenis in een mensenleven. Daar komt nogal wat bij kijken. Een belangrijk aspect bij de financiering is wat er fiscaal als aftrekpost kan worden opgevoerd. Hoe zit dat?

Financieringsplaatje

Kosten bij aankoop. Bij aankoop van een eigen woning geldt dat alleen de kosten van financiering van de aankoop van de woning aftrekbaar zijn. De kosten van de woning zelf zijn niet aftrekbaar. Let op. Dit betekent dus dat de koopsom, de overdrachtsbelasting, de kosten van een aankoopmakelaar en de notariskosten die betrekking hebben op de leveringsakte niet als aftrekpost opgevoerd kunnen worden.

Eigenwoningschuld. Voor de aftrek van de financieringskosten is het van belang dat de hypotheek fiscaal wordt aangemerkt als ‘eigenwoningschuld’. De eigenwoningschuld is kortgezegd het deel van uw hypotheek waarover u jaarlijks de betaalde rente mag aftrekken. Dit is alleen een hypotheek die betrekking heeft op uw eigen woning, bijvoorbeeld om de woning aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden.

Let op. Gebruikt u een deel van de hypotheek om bijvoorbeeld uw huis in te richten of om een auto te kopen, dan hoort dit deel niet bij uw eigenwoningschuld. Dit deel behoort dan tot de schulden in box 3. De rente hierover is dan niet aftrekbaar.

Aftrekbare kosten. We zetten voor u op een rij welke kosten dan wel aftrekbaar zijn.

  • Notariskosten hypotheekakte. Het deel van de notariskosten dat betrekking heeft op de hypotheekakte is aftrekbaar.
  • Afsluitprovisie. De bij het afsluiten van een hypotheek verschuldigde afsluitprovisie is aftrekbaar.
  • Advieskosten hypotheek. Ook de advieskosten voor de hypotheek zijn aftrekbaar.
  • Taxatiekosten. De kosten van de voor een financiering benodigde taxatie zijn aftrekbaar.
  • Nationale Hypotheek Garantie. Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft afgesloten, dan zijn ook die kosten aftrekbaar.

Erfpachtcanon. Als uw woning op erfpachtgrond staat, kunt u de erfpachtcanon die u jaarlijks moet betalen, als aftrekpost opvoeren.

Aankoop nieuwbouwwoning

Bouwrente. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning wordt er door de aannemer bouwrente in rekening gebracht. Voor zover deze bouwrente betrekking heeft op de periode voor het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst, is deze niet aftrekbaar. Tip. Bouwrente die betrekking heeft op de periode na het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst, is wel aftrekbaar.

Hoe zit het met boeterente?

Bij oversluiten hypotheek. Bij het oversluiten van een hypotheek moet er meestal boeterente worden betaald. Deze kan gewoon als aftrekpost worden opgevoerd.

Bij rentemiddeling. Om te kunnen profiteren van de huidige lage hypotheekrente bieden banken rentemiddeling aan. Daarbij wordt de lopende rentevastperiode afgebroken en gaat er een nieuwe rentevastperiode gelden. Rentemiddeling houdt in dat men de verschuldigde boeterente feitelijk kan uitsmeren over de nieuwe rentevastperiode. De staatssecretaris heeft onlangs (Besluit nr. BLKB 2015/1486M) goedgekeurd dat ook de boeterente bij rentemiddeling in box 1 aftrekbaar is.

De boeterente bij het oversluiten van een hypotheek of bij rentemiddeling is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook voor de advies- en notariskosten voor uw hypotheek, de verschuldigde afsluitprovisie en de taxatiekosten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01