SOFTWARE - WINDOWS - 24.03.2016

Houd werk en privé gescheiden op uw pc!

Wellicht gebruikt u uw privécomputer ook voor werkgerelateerde zaken of gebruikt u de laptop van uw werk voor privédoeleinden. Meestal is dat geen probleem, maar hoe houdt u in Windows het best alles netjes gescheiden?

Maak aparte gebruikersaccounts aan

De meest veilige, maar ook radicale, manier om werk en privé gescheiden te houden, is het aanmaken van aparte gebruikersaccounts. Alle instellingen zijn dan apart, ook bv. uw browsegeschiedenis of e-mailprogramma.

Dat doet u in Windows door in het Configuratiescherm naar Gebruikersaccounts te gaan. Geef een gebruikersnaam in (bv. werk ) en kies Standaardgebruiker of Beheerder (Administrator) . Wilt u ook nieuwe software kunnen installeren, selecteer dan Beheerder (Administrator) .

Tip. Soms wordt standaard een Microsoft-account voorgesteld. Dit is echter overbodig; kies gewoon Voeg een gebruiker toe zonder Microsoft-account of De persoon die ik wil toevoegen heeft geen e-mailadres en voer een gebruikersnaam en wachtwoord in.

Let op! Aparte accounts kunnen niet zomaar in elkaars Documenten -map kijken. Wilt u dus documenten delen, maak dan een aparte map aan of plaats de documenten in de map Publiek .

Tip.  Deze map is niet echt ‘publiek’, maar alleen toegankelijk voor de gebruikers van uw pc.

U kunt snel schakelen tussen accounts door in Windows 10 het Start-menu te openen en bovenaan links op uw accountnaam te klikken. De actieve programma’s en vensters blijven gewoon openstaan, zodat u gemakkelijk kunt switchen. In Windows 8.1 switcht u door op uw gebruikersaccount in het Start-scherm te klikken. In Windows 7 klikt u in het Start-menu op Afsluiten en kiest u het andere account.

Gebruik verschillende programma’s

Vindt u het vooral belangrijk om ‘gescheiden’ te surfen tussen werk en privé (met aparte favorieten en een aparte browsegeschiedenis)? Aparte accounts hoeven dan niet: gebruik gewoon aparte browsers, bv. Chrome voor privé en Firefox voor werk.

Wilt u toch maar één browser, dan kunt in zowel Chrome als Firefox profielen aanmaken. In Chrome doet u in de Instellingen onder Personen ; Persoon toevoegen . De actieve gebruiker verschijnt bovenaan rechts in de menubalk. Door er met de rechtermuisknop op te klikken, switcht u tussen gebruikers.

Gebruikt u Firefox, sluit het dan af en druk op de Windows-toets en R. Tik vervolgens firefox.exe -P in en maak een extra profiel aan. Telkens als u Firefox opstart, kunt u het juiste profiel kiezen. Tip. Gebruik de gratis add-on ProfileSwitcher ( http://addons.mozilla.org/firefox/addon/profileswitcher/ ) om nog eenvoudiger met meerdere profielen om te springen.

Windows 10: organiseer het Start-menu

Klikt u in Windows 10 op de Start-knop, dan verschijnen er tiles of tegels met snelkoppelingen naar programma’s. U kunt die eenvoudig schikken volgens werk of privé: sleep een tegel naar beneden tot u een lichte balk ziet verschijnen. Sleep vervolgens nog meer tegels onder deze ‘virtuele’ balk en ga op deze tegels staan om de nieuwe groep een naam te geven.

Tip. U kunt er ook apps naartoe slepen vanaf het bureaublad of van de programmalijst. Een programma verwijderen van de tegels kan via de rechtermuisknop.

Wilt u werk en privé strikt gescheiden houden, maak dan in Windows aparte gebruikersaccounts aan. Wilt u alleen gescheiden surfen, gebruik dan verschillende browsers of stel in Chrome of Firefox aparte profielen in. Herschik eventueel ook het Start-menu in Windows 10.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01