HYPOTHEEK - 18.03.2016

Is rentemiddeling iets voor u?

Banken maken reclame inzake het oversluiten van de hypotheek. Maar daaraan kleven nadelen, denk maar aan de boeterente. Gelukkig is er nog een alternatief.

Klantbelang centraler. Om het verlies aan marktaandeel te keren, komen banken op de proppen met rentemiddeling. Dat kan met de lage marktrente voordeel opleveren. Soms moet u er wel specifiek naar vragen. ING, SNS Bank en Obvion bieden nu al rentemiddeling; ABN AMRO, Rabobank en de meeste verzekeraars komen er pas medio 2016 mee.

Wat is rentemiddeling? Klant en bank spreken voor het einde van de rentevastperiode een nieuwe rentevastperiode af. Ze delen daarbij de kosten van de boeterente door een rente die iets hoger is dan de marktrente voor die nieuwe periode. Dat kan door letterlijk de rente van de resterende rentevastperiode te middelen met de (lagere) marktrente of door boeterente om te zetten in een opslagpercentage.

Uw voordeel. U betaalt dus iets meer dan een nieuwe hypotheekklant, maar wel minder dan dat u reeds betaalde. U bent weer voor langere tijd gedekt tegen het risico dat de rente gaat stijgen. Bovendien zijn de kosten voor rentemiddeling vaak goedkoper dan oversluiten. Vooral bij een resterende rentevastperiode van 3 tot 5 jaar zou dat u voordeel kunnen opleveren. Langer leidt tot een te hoge boeterente en dus tot een hogere gemiddelde rente. Korter betekent dat u beter de boeterente ineens betaalt, vooral als u verwacht dat de rente op korte termijn gaat stijgen.

Fiscaal voordeel. Boeterente bij oversluiten is voor 100% aftrekbaar. Dat maakt uw vergelijking tussen vervroegd een nieuwe renteperiode (met boete) of rentemiddeling iets makkelijk. Er zit geen fiscaal addertje onder het gras.

Nadeel. U betaalt dus voor langere tijd een iets hogere rente dan de marktrente. Dat kán duurder uitpakken dan oversluiten. Laat u dus goed adviseren en vergelijk beide opties. Het kan voordeliger zijn als u uw huidige rentevastperiode uitzit en na afloop pas oversluit; ten minste als u een lagere rente verwacht.

Huis onder water? Ook als u geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten omdat uw huis onder water staat, kunt u zo toch uw hypotheeklasten drukken.

Boeterente bij oversluiten is voor 100% aftrekbaar. Dat verlicht uw keuze tussen vervroegd een nieuwe renteperiode (met boete) of rentemiddeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01