APPARTEMENTSRECHTEN - 15.03.2016

Niks harde vloeren in een VvE-complex ...

Bij appartementencomplexen speelt vaak de discussie over geluidsoverlast door een boven- of onderbuurman. Vaak is een tegel- of laminaatvloer de boosdoener. Kan uw cliënt de appartementseigenaar daar dan op aanspreken?

De praktijk van alledag. Vaak ontstaat er irritatie als de nieuwe buurman de bestaande vloerbedekking vervangt door een ‘harde’ vloer. Maar wat nu als de bovenbuurman die de vloer heeft gelegd, eigenaar van de woning is? Kan uw cliënt daar dan iets tegen doen? Natuurlijk knoopt uw cliënt eerst een vriendelijk praatje aan met zijn nieuwe buurman. Maar wat als de buurman alle klachten naast zich neerlegt? Als lid van een Vereniging van Eigenaars (hierna: ‘VvE’) heeft hij dan gelukkig nog andere mogelijkheden.

Wat is er geregeld?

Check de splitsingsakte. Eerst moeten de splitsingsakte en een eventueel huishoudelijk reglement worden gecheckt. Misschien staat daar een verplichting in om bijvoorbeeld alleen zachte vloerbedekkingsmaterialen te gebruiken. Mogelijk is er zelfs een verbod opgenomen om geluidsoverlast te veroorzaken door het gebruik van harde ondergronden. Daar kan uw cliënt wat mee.

VvE aanspreken. In dat geval kan hij het bestuur van de VvE vragen om actie te ondernemen tegen de nieuwe buurman. Deze buurman overtreedt namelijk de regels. Vaak kan het bestuur de eigenaar dan sommeren de overtreding te beëindigen. Voldoet de eigenaar niet aan de sommatie, dan kan het bestuur een boete opleggen. Als de eigenaar ook daar niet aan voldoet, dan kan de VvE zelfs naar de rechter stappen.

Wat kunt u zelf doen als de VvE ‘slaapt’?

Als de VvE niets onderneemt tegen de eigenaar, dan kan uw cliënt die buurman opnieuw (maar dan officieel) aanspreken. Als lid van de VvE heeft hij hetzelfde recht als het bestuur van de VvE. Ook hij kan de buurman dwingen de regels na te leven. Daarbij is van groot belang hoe de regel dat er geen harde vloerbedekkingsmaterialen mogen worden toegepast, is vastgelegd, met name of dit een absoluut verbod is.

Absoluut verbod. Als het verbod is bedoeld om álle harde vloerbedekkingen te verbieden, dan is er sprake van een absoluut verbod. Zo’n verbod geldt altijd en voor iedere eigenaar. Ieder lid van de VvE kan dus naleving vorderen, ook als de VvE dit niet doet. Tip. Begeleidt u uw cliënt bij de aan- of verkoop van een appartement? Lees dan altijd goed de akte door, zodat u weet hoe het zit. Zeker als u de koper begeleidt, is het belangrijk dat hij vanaf het begin weet aan welke regels hij zich moet houden.

Help, er staat niets!

Aanpassen! Hoe zit het als er niets in de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement staat over de vloerbedekkingsmaterialen? Als een eigenaar (en dus lid van de VvE) het belangrijk vindt dat hierover regels worden vastgelegd, kan hij ervoor zorgen dat zulke regels gaan gelden. Hij kan de VvE vragen om een aanpassing van de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement. Als de VvE niet mee wil werken of een besluit de vereiste meerderheid niet haalt, kunt u desnoods zo’n besluit afdwingen bij de kantonrechter.

Tip. Zorg dat u weet wat er in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement staat. Dit zijn namelijk de regels voor de VvE die de eigenaren bepaalde rechten en plichten geven. Of u nu de koper of de verkoper begeleidt, het is altijd belangrijk dat u hen op deze regels kunt wijzen.

Als er in de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement afspraken staan over de vloerbedekking, dan kan de VvE de eigenaar aanspreken als hij zich niet aan deze regels houdt. Als het verbod absoluut is, kunnen ook de individuele eigenaren nakoming van deze afspraken eisen, desnoods via de rechter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01