PERSONEEL - 10.03.2016

Personeelsfeestjes, ook om er omzet mee binnen te halen

Natuurlijk wilt u weten hoe het fiscaal zit als u zelf een personeelsfeest geeft. Als u vervolgens weet hoe de fiscus daaraan meebetaalt, kunt u dat wellicht slim inzetten en daarop inspelen door zulke bedrijfsfeesten bij u aan te bieden ...

Een 25-jarig bestaan of het halen van de omzettarget ... Een mooi feest kost een paar centen, dus is het van belang te zorgen dat de fiscus maximaal meebetaalt. Hoe meer, hoe beter. Maar hoe dan?

Onbelast of niet?

Een personeelsfeest is een belaste verstrekking. Kost het feestje bijv. € 100,- per werknemer, dan is dit in beginsel belast loon. De werkgever zal niet willen dat zijn werknemers hierover belasting moeten betalen. Hij kan dit voorkomen door het feest onder te brengen in de werkkostenregeling en het feest aan te wijzen voor de eindheffing. Ook in 2016 is er ruimte van 1,2% van de loonsom.

Blijven alle kosten van vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen onder deze grens, dan is het personeelsfeest onbelast. Er moet natuurlijk wel voldoende ruimte zijn, want andere verstrekkingen (zoals het kerstpakket) vallen hier ook onder. Komen de kosten er bovenuit, dan moet over dit meerdere door de werkgever 80% eindheffing betaald worden. Niet misselijk dus.

Op de werkplek als alternatief?

Onder de werkkostenregeling zijn verstrekkingen op de werkplek onbelast. Dat geldt ook voor een personeelsfeest. Het begrip werkplek wordt ruim uitgelegd en betreft alle ruimtes waar een werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor is. Dat is dus ook de kantine, een vergaderzaal of magazijnruimte. Dit betekent dat een feest in bijv. een vergaderzaal onbelast gegeven kan worden en bovendien niet meetelt voor het bepalen van de vrije ruimte van 1,2%. Ook al kost het feest € 1.000,- per persoon, het blijft dan onbelast.

Aftrekbaar van de winst? Een personeelsfeest dat niet op de werkplek wordt gehouden, is zoals gezegd belast loon. Hierop kan de werkkostenregeling toegepast worden. De kosten zijn gewoon aftrekbaar van de winst. Wordt een feest op de werkplek gegeven, dan is het onbelast loon. In dat geval zijn de kosten echter slechts beperkt aftrekbaar, in beginsel voor 73,5%.

En de btw dan? De btw op voedsel en drank is niet aftrekbaar voor de werkgever. Maar als een cateraar ingeschakeld wordt die voor het bedrijfsfeest ook tafels, stoelen en de muziek levert, kan de btw op dit deel wel aftrekbaar zijn. Dit is het geval als in een jaar aan een personeelslid niet meer dan € 227,- excl. btw aan dit soort uitgaven wordt besteed. Kost het feestje bijvoorbeeld € 4.000,- en heeft het bedrijf 20 werknemers, dan is dat € 200,- per persoon. De btw is dan aftrekbaar als er in het jaar verder geen uitgaven aan personeelsvoorzieningen zijn. Geeft het bedrijf met kerst echter een kerstpakket van bijvoorbeeld € 70,-, dan wordt de grens van € 227,- overschreden en is de hele btw niet aftrekbaar.

Speel in op regelgeving

U kunt wellicht uw omzet vergroten door in te spelen op bovengenoemde regelgeving. Zo blijkt uit het bovenstaande dat het voor werkgevers lucratief is om feestjes op de werkplek te organiseren. Misschien kunt u zich extra richten op deze vorm van dienstverlening. Het is ook van belang dat uw rekeningen, voor zover dat nog niet gebeurt, gesplitst worden in een deel voedsel en drank en een deel aanverwante diensten. De kans is dan groter dat uw klant de btw kan aftrekken, waardoor u het feestgevoel vergroot …

Speel in op de fiscale aantrekkelijkheid van personeelsfeesten die op de werkplek gegeven worden. Bied uw zakelijke klanten, naast cateringdiensten en materialen (servies, bestek, meubilair, glaswerk, etc.), ook aan om voedsel en drank apart te factureren, zodat voor hen de btw eerder is te verrekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01