PROCEDURE - 18.03.2016

Schadevergoeding bij overschrijding redelijke termijn

Als uw bezwaar- en beroepsprocedure langer dan twee jaar duurt, komt u in aanmerking voor een schadevergoeding van € 500,- per overschrijding van zes maanden. De Hoge Raad heeft onlangs een aantal regels op een rijtje gezet.

Immateriële schadevergoeding

Langer dan twee jaar. De termijn van twee jaar wordt berekend vanaf het moment dat de Belastingdienst uw bezwaarschrift heeft ontvangen tot het moment dat de rechtbank (in eerste aanleg) uitspraak doet. Als dit in totaal langer dan twee jaar duurt, dan krijgt u een schadevergoeding van € 500,- per zes maanden dat de termijn wordt overschreden. Als het dus bijvoorbeeld in totaal drie jaar heeft geduurd vanaf het moment dat u uw bezwaarschrift heeft ingediend bij de Belastingdienst tot en met de uitspraak door de rechtbank, dan krijgt u € 1.000,- vergoed.

Voor welke belastingsoorten? Deze regeling geldt in principe voor alle gemeentelijke belastingen alsmede de WOZ en alle rijksbelastingen, inclusief de vennootschapsbelasting.

Termijnen per instantie. De Belastingdienst mag maximaal zes maanden over een uitspraak op bezwaar doen. De rechtbank mag maximaal 1,5 jaar over een uitspraak doen. Het Hof en de Hoge Raad mogen ieder twee jaar doen over een uitspraak. Als de Hoge Raad de zaak verwijst, dan heeft die verwijzingsrechter een jaar de tijd om uitspraak te doen.

Schriftelijk verzoek

Wanneer? U moet zelf schriftelijk verzoeken om een immateriële schadevergoeding. Dit kan zelfs nog voor het eerst in hoger beroep worden gedaan. Tip. Vermeld echter al in uw beroepschrift bij de rechtbank dat u verzoekt om immateriële schadevergoeding. Op die manier is uw recht geëffectueerd en kan er geen compensatie meer plaatsvinden met latere snellere procedures.

De Hoge Raad heeft immers beslist dat als bijvoorbeeld de Belastingdienst langer dan zes maanden over de uitspraak op bezwaar doet, deze termijn kan worden gecompenseerd met een snelle behandeling door een latere instantie, zoals het gerechtshof. Als u in uw beroepschrift echter al verzoekt om schadevergoeding, dan moet de rechtbank daarover beslissen. Een beslissing van de rechtbank over de toekenning van immateriële schadevergoeding kan dan niet meer gecompenseerd worden door een latere snellere procedure. U heeft dan alleen geen recht op immateriële schadevergoeding bij die latere instantie.

Zeer gering financieel belang

U komt niet in aanmerking voor immateriële schadevergoeding als het financiële belang van de zaak ‘zeer gering’ is. Het is niet relevant dat de immateriële schadevergoeding veel hoger uitkomt dat het uiteindelijke financiële belang.

Schadevergoeding voor erfgenamen. In deze zaak kregen de erfgenamen zelfs duizenden euro’s schadevergoeding voor een procedure over de inkomstenbelasting die door de erflater voor zijn overlijden was gestart.

Let op. De rechter hoeft dus geen immateriële schadevergoeding toe te kennen als het belastingbedrag van de procedure zeer gering is. De Hoge Raad heeft echter niet gezegd wanneer daarvan sprake is. Hierdoor zijn wederom niet alle praktijkvragen beantwoord en is het dus wachten op het volgende overzichtsarrest!

Rechtspraak: Hoge Raad, 19.02.2016 , HR:2016:252 (BT 21.04.07)

Verzoek in uw beroepschrift bij de rechtbank al om een immateriële schadevergoeding. Als bijvoorbeeld het Hof uw procedure dan veel sneller afhandelt, kan die tijd niet meer gecompenseerd worden met eerdere vertragingen. Op die manier voorkomt u dat u uw recht op schadevergoeding verliest.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01