SPAREN - 21.03.2016

Uw spaargeld verhuizen naar een belastingparadijs?

Onlangs kwam in het nieuws dat de EU ernst wil gaan maken met het tegengaan van belastingshoppen. Zijn er eigenlijk nog belastingparadijzen voor particulier vermogen? Mag u bijvoorbeeld in het buitenland sparen voor uw oude dag?

Nederland belastingparadijs?

Deals met de fiscus. U heeft vast wel gehoord over de lucratieve deal van Starbucks met de Nederlandse fiscus. Starbucks kon als het ware zelf bepalen hoeveel of liever hoe weinig belasting zij moest afdragen. Ook popgroepen als U2 en de Rolling Stones weten het Nederlandse klimaat te waarderen. Het belastingklimaat wel te verstaan! Wat veel buitenlandse bedrijven vooral waarderen, is dat er kan worden onderhandeld en dat de Nederlandse fiscus vooraf zekerheid geeft over de fiscale gevolgen en over de hoogte van de tarieven die dan gaan gelden.

En wij dan? Jammer genoeg is het voor ons inwoners van Nederland niet weggelegd om te kunnen onderhandelen over de hoogte van de jaarlijkse belastingaanslag. Wat dan? Het lijkt geen vreemde gedachte dat als buitenlanders fiscaal beter af zijn in Nederland, Nederlanders fiscaal gezien misschien veel beter af zijn in het buitenland.

Wat zegt de Nederlandse wet?

In Nederland kennen we zowel een binnenlandse als een buitenlandse belastingplicht.

Binnenlandse belastingplicht. Voor inwoners van Nederland geldt een onbeperkte belastingplicht. Dat wil zeggen dat inkomsten ongeacht of deze in Nederland of in het buitenland zijn verdiend, in Nederland belast zijn.

Buitenlandse belastingplicht. Voor mensen die niet in Nederland wonen, maar wel inkomen uit Nederland hebben, geldt dat alleen bepaalde aangewezen inkomsten in Nederland belast zijn. Dit wordt ‘beperkte belastingplicht’ genoemd.

Grenzeloos belastingvoordeel?

Belastingverdragen. De meeste landen in de EU hebben soortgelijke regels waardoor dubbele belastingheffing of een heffingsvacuüm kan ontstaan. Daarom heeft Nederland met veel landen een belastingverdrag gesloten om dubbele belastingheffing te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat er een heffingsvacuüm ontstaat.

Geen cent te veel. Als u het een beetje handig zou kunnen spelen, zou u uw geld daar kunnen stallen waar u het minst, of liefst helemaal geen, belasting betaalt. Dan bedoelen we uiteraard niet dat u uw geld voor de fiscus verborgen moet houden!

Schuiven binnen de EU?

‘Gewoon’ in Nederland belast. Volgens het EU-verdrag moeten alle lidstaten vrij verkeer van personen, maar ook van geld of goederen mogelijk maken. Geld verplaatsen binnen de EU moet dus kunnen. Let op. U krijgt dan als inwoner van Nederland te maken met de onbeperkte belastingplicht. U betaalt over uw buitenlandse spaargeld in Nederland ‘gewoon’ belasting.

Uw bedrijf de grens over. Als u met uw bedrijf de grens overgaat, kunt u wel een deel van uw winst in het buitenland laten ‘neerslaan’. Daar zijn de tarieven vaak lager dan in Nederland, dus dan is er wel wat te verdienen. Dit noemt men wel ‘belastingshoppen’. U kiest dan voor een land met fiscale regels en tarieven die zo goed mogelijk aansluiten bij uw situatie om zo belasting te besparen. De EU wil belastingshoppen gaan bestrijden. De gedachte is dat inkomsten zo veel mogelijk moeten worden belast op de plek waar deze eigenlijk thuishoren. Jammer, maar niet onbegrijpelijk.

Er is niks mis met sparen in het buitenland, mits u dit keurig opgeeft aan de Belastingdienst. U krijgt dan als inwoner van Nederland wel te maken met de onbeperkte belastingplicht. U betaalt dus ook over uw buitenlandse spaargeld in Nederland ‘gewoon’ belasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01