RECHT - 18.03.2016

Van snelgroeiend bos naar permanent bos?

Boswet. De Boswet heeft tot doel om bossen in Nederland te beschermen. Hier staat in dat bos gekapt mag worden als er een herplantingsplicht is. Op basis van deze Boswet bent u verplicht om binnen drie jaar bomen te herplanten wanneer u houtopstanden na een kapmelding gaat kappen.

Uitzonderingen. Sommige gevallen komen in aanmerking voor uitstel, compensatie, ontheffing of vrijstelling. Dit kunt u aanvragen via mijn. rvo.nl met het formulier onder ‘Direct regelen’. Door een regelwijziging is de kapverplichting van snelgroeiend bos komen te vervallen.

Kapplicht snelgroeiend bos vervallen. In de periode tussen 1985 en 1994 stimuleerde het rijk de houtproductie op landbouwgrond via de ‘Regeling bijdragen aanleg snelgroeiend bos’. Hierbij bestond de verplichting om het tijdelijke, snelgroeiende bos binnen 25 à 40 jaar te kappen. Nu is deze verplichting vervallen.

Permanent bos. Veel eigenaren willen nu hun tijdelijke, snelgroeiende, bos omzetten in een permanent bos. Dit omdat het bos inmiddels ecologische, landschappelijke en bosbouwkundige waarden heeft. Door de regelingswijziging kan dit dus nu. Zorg dat de nieuwe situatie (permanent bos) overeenkomt met de bestemmingsplannen van uw gemeente voor deze percelen.

Door een regelwijziging is de kapverplichting van snelgroeiend bos komen te vervallen. Zorg wel dat de nieuwe situatie (permanent bos) overeenkomt met de bestemmingsplannen van uw gemeente voor deze percelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01