WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 21.06.2016

Beter communiceren met Google

Onlangs werd Google Spaces gelanceerd: een webdienst en mobiele app waarmee u binnen besloten groepen kunt communiceren. Interessant?

Om binnen een beperkte kring – bv. tussen collega’s of vrienden – te communiceren, lag e-mail lang het meest voor de hand. Vandaag gebruiken velen daarvoor handige alternatieven zoals WhatsApp en Facebook Messenger, of een professioneler alternatief zoals Slack ( http://www.slack.com ) of Yammer ( http://www.yammer.com ). Sinds kort is er echter ook Google Spaces . Dat is beschikbaar als webversie ( http://spaces.google.com ) en als app voor Android en iOS ( http://get.google.com/spaces/ ).

Hoe werkt het?

Google-account vereist. Google Spaces laat u gratis groepen aanmaken die betrekking hebben op bv. een bepaald thema, een project, een klant, een uitstapje, … Vervolgens kunt u de anderen uitnodigen via een druk op de knop. Let op!  Uzelf en de andere deelnemers kunnen alleen deelnemen wanneer ze een Google- of Gmail-account hebben. Hoewel die accounts goed ingeburgerd zijn, is dit voor sommigen misschien een drempel.

Wat kunt u delen? In een groep kunnen de deelnemers tekstboodschappen en foto’s met elkaar delen. Maar Google Spaces is voornamelijk ontwikkeld om het delen van webcontent makkelijker te maken op uw smartphone. Wanneer u in de mobiele app op de blauwe pijl klikt, kunt u via het linkicoontje onderaan rechtstreeks zoeken in Google naar een website die u wilt delen met de anderen. U hoeft dus geen omweg te maken naar uw browser-app, om daar de url te kopiëren. Er is zelfs een gelijkaardige, rechtstreekse zoekfunctie in YouTube. Tip.  Uw eerder gedeelde links worden hier bovendien bewaard, zodat u ze achteraf snel kunt terugvinden. Let op!  Deze geïntegreerde zoekfuncties in Google en YouTube zijn niet beschikbaar in de webversie, maar daar zijn die ook minder relevant. Een url kopiëren vanuit een ander tabblad op uw computer is immers minder omslachtig.

Intern zoeken. Google Spaces heeft ook een eigen zoekfunctie waarmee u kunt zoeken naar informatie uit posts in alle groepen waarin u actief bent (via het vergrootglas in de app of via het zoekvenster bovenaan in de webversie). Desgewenst kunt u nog op het link-, foto- of videopictogram klikken om uw zoekopdracht beter te filteren.

En wat met Google+?

Inderdaad: Google+ , het sociale netwerk van Google, laat u al langer communiceren via de fameuze Hangouts ( http://plus.google.com/hangouts ). Daarin kunt u berichten sturen en zelfs (video)bellen. Maar Google+ is nooit écht van de grond gekomen, omdat het voor velen te ingewikkeld bleek. Experts zien het nieuwe Google Spaces als een toegankelijker kanaal om te communiceren in een besloten groep.

Er komt nog méér aan!

Google legt intussen ook de laatste hand aan Google Allo ( https://goo.gl/0nxkvD ): een chat-app die rechtstreeks de concurrentie met WhatsApp en Messenger wil aangaan. Uniek is de ingebouwde ‘smart reply’-functie, die u misschien al kent van Gmail: op basis van de boodschappen en foto’s die uw contactpersoon stuurt, formuleert Allo automatisch al een paar antwoorden waaruit u kunt kiezen. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een concurrent voor Skype en FaceTime: Google Duo ( https://goo.gl/QPzLmt ). Hiermee zal u eveneens kunnen videobellen.

Probeer of Google Spaces u bevalt om in gesloten groepen tekst en beelden uit te wisselen. In de app kunt u rechtstreeks (zonder omweg via uw browser) webcontent en YouTube-video’s opzoeken en delen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01