CONTROLE - 30.06.2016

Ongebruikelijk bezit en onvolledige aangifte?

Een belastingplichtige ‘vergat’ zijn verkopen via Marktplaats op te nemen in zijn inkomstenbelastingaangifte. De politie constateerde zijn ongebruikelijke bezit van dure auto’s. Wat deed de Belastingdienst? Hoe zit het met de bewijslast?

Dure auto’s. Het gaat hierbij om een belastingplichtige die gedurende enkele jaren behoorlijke bedragen uitgeeft aan dure auto’s (Mercedes). Zijn inkomen is echter (officieel) zeer beperkt waardoor deze uitgaven bij de politie en de fiscus direct vragen oproepen.

Actief via internet. De regionale politie heeft tijdens hun ‘Project ongebruikelijk bezit’ deze bezittingen geconstateerd. Dit leidt ertoe dat de fiscus een onderzoek start. Tijdens dit onderzoek komt naar voren dat de man behoorlijk actief is in het verkopen van diverse goederen via internet. Zo worden er regelmatig bedragen op zijn rekening gestort met verwijzingen hiernaar. Daarnaast zijn er periodiek afschrijvingen met de omschrijving ‘advertentiekosten’.

Navorderingen door de fiscus

Navorderingsaanslagen plus boete. Dit alles leidt ertoe dat de Belastingdienst tot de conclusie komt dat de man zijn flinke uitgaven heeft gefinancierd met deze internetverkopen. Over de jaren 2009 tot en met 2012 wordt zijn inkomen gecorrigeerd met deze contante uitgaven, alsmede met de op zijn bankrekening ontvangen bedragen inzake de internetverkopen. Dit alles leidt tot aanzienlijke navorderingsaanslagen inkomstenbelasting plus een boete van 50%.

Bewijslast. Volgens de man verkocht hij enkel wat goederen voor vrienden. Hij betaalde de aankoop van de auto’s met geld dat hij in bezit kreeg na het overlijden van zijn vader.

Wie moet dit aantonen? Belangrijke vraag in deze zaak is op wie de bewijslast rust. Nu de man geen enkele opgave heeft gedaan van de internetverkopen, heeft hij niet voldaan aan zijn verplichting tot het doen van aangifte.

Omkering van de bewijslast. Het niet indienen van de vereiste aangifte leidt ertoe dat de bewijslast wordt omgekeerd en verzwaard. De fiscus hoeft niet langer aan te tonen dat deze man bepaalde inkomsten heeft genoten en mag volstaan met een redelijke schatting. De man zal moeten aantonen dat deze onjuist is. Dit zal hij op overtuigende wijze moeten doen (verzwaring bewijslast), anders heeft dit geen fiscaal effect. De betrokken belastingplichtige komt niet veel verder dan zijn vermeende verkopen voor vrienden waarvoor overigens geen enkele getuigenis beschikbaar is. Ook de aankoop van de auto’s uit het geld van de erfenis kan hij niet onderbouwen.

Oordeel rechter

Rechtbank. De Rechtbank Gelderland, 24.12.2015 (RBGEL:2015:8002) , is hiermee dus snel klaar. De door de fiscus gemaakte schattingen zijn redelijk en de man heeft hier geen overtuigend bewijs tegenover kunnen stellen. De navorderingsaanslagen en de boete worden gehandhaafd.

Wat is de moraal van dit verhaal? Vanwege het niet doen van de vereiste aangifte komt men al snel in de fiscale gevarenzone van ‘omkering en verzwaring van de bewijslast’. Men heeft dan als belastingplichtige de zware taak om met goed bewijs te komen dat de fiscus het mis heeft.

Doe altijd tijdig aangifte. Vraag zo nodig op tijd uitstel aan of dien, als het niet anders kan, een aangifte in op basis van schattingen die u later aanvult. Werk zo nodig met stelposten die u later aanvult.

De fiscus controleert op internetverkopen (bijv. via Marktplaats). Bij het niet correct (tijdig) aangifte doen, loopt men het risico op navorderingsaanslagen en forse boetes. Dan heeft men de zware bewijslast dat deze aanslagen onjuist zijn!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01