ADVISEUR - 30.06.2016

Kies uw adviseur zorgvuldig

De meeste ondernemers laten zich begeleiden door een fiscaal deskundige adviseur. Met het oog op een mogelijke boete is het zaak deze zorgvuldig te kiezen.

Bijtelling privégebruik auto’s van de zaak. Voor het Gerechtshof Amsterdam, 25.05.2016  (GHAMS:2016:1945) , speelde onlangs een procedure over een chinees restaurant dat ten onrechte geen bijtelling voor het privégebruik van enkele auto’s van de zaak had aangegeven. De fiscus had daarom naheffingsaanslagen loonheffing opgelegd, verhoogd met een boete van 20%. Tijdens de behandeling van deze zaak werd duidelijk dat een bijtelling voor de auto’s moeilijk te voorkomen was. Er was namelijk op geen enkele wijze geprobeerd dit fiscaal in goede banen te leiden. Zo werd er geen rittenstaat bijgehouden en was er ook geen verbod ingesteld op het privégebruik van de auto’s. Het Hof concludeerde dan ook dat de naheffingsaanslagen loonheffing terecht waren opgelegd.

Boete terecht? Juist bij het privégebruik van een auto van de zaak staat de fiscus snel klaar met (forse) boetes. De fiscus moet dan wel aantonen dat er minimaal sprake is van grove schuld. Deze ondernemer laat zich al jaren ondersteunen door hetzelfde administratiekantoor. Zij verzorgen de boekhouding en de fiscale aangiften van het restaurant.

Vertrouwen op adviseur. Op voorwaarde dat de ondernemer het administratiekantoor zorgvuldig heeft gekozen en er geen twijfel over hun deskundigheid hoeft te bestaan, betekent dit dat de ondernemer zich niet in fiscale regelingen hoeft te verdiepen. Hij mag vertrouwen op de deskundigheid van zijn boekhouder. Alleen als overduidelijk is dat het administratiekantoor niet aan de minimale eisen voldoet, kan dit de ondernemer worden verweten. Hij had dan op zoek moeten gaan naar een beter kantoor. Nu daarvan in dit geval geen sprake is, kan de boete dan ook komen te vervallen.

Let op. Het zorgvuldig kiezen van een administratiekantoor of fiscaal deskundige speelt ook bij fiscale correcties en mogelijke fiscale boetes een rol. Als u gebruikmaakt van een gedegen adviseur, dan zal het in de regel voor de fiscus een stuk lastiger zijn om opzet of grove schuld aan te tonen bij het onjuist toepassen van fiscale wetgeving.

Als u bij de keuze van uw adviseur zorgvuldig heeft gehandeld en u niet aan zijn deskundigheid hoeft te twijfelen, kan de fiscus minder snel een boete opleggen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01