BEVEILIGING - BACK-UP - 21.06.2016

De cloud op uw netwerkschijf of NAS

Maakt u lokale back-ups op een netwerkschijf of NAS van Synology? Dan kunt u ook Dropbox op uw NAS installeren als extra back-up. Hoe werkt dat?

Het grootste aanbod aan netwerkschijven (NAS) vindt u bij Synology ( http:// www.synology.com ). Deze schijven zijn uitbreidbaar met plug-ins en er is ook een gratis plug-in voor cloudback-up. Het voordeel daarvan is dat de netwerkschijf rechtstreeks met uw cloudprovider (bv. Dropbox) ‘spreekt’. U kunt er dus bv. voor zorgen dat uw cloudopslag extra geback-upt wordt op uw NAS. Dat geeft u extra zekerheid: uw cloudopslag is dan toch toegankelijk wanneer bv. uw Dropbox niet bereikbaar, gehackt of gewist is. Met bv. een Dropbox-tool op uw pc heeft u nog een lokale back-up, maar ook met uw pc kan iets misgaan.

Installeer en configureer Cloud Sync

De plug-in heet Cloud Sync en installeert u via de webinterface van uw NAS. Ga in een browser naar http://diskstation:5000 (of vervang diskstation door de naam of het ip-adres van uw NAS). Ga eerst naar File Station en maak een nieuwe map aan voor uw cloudprovider. Ga daarna naar Package Center , tik Cloud Sync in het zoekvak en installeer het pakket. U vindt het pakket vervolgens door linksboven op de DSM-knop te klikken in het hoofdmenu. Cloud Sync ondersteunt niet alleen Dropbox, maar ook Google Drive, OneDrive, Amazon Cloud Drive, Box, enz. Link uw clouddienst, geef een naam in en kies de net aangemaakte map.

Let op!  Heel belangrijk is de instelling Synchronisatierichting . Standaard staat die op Bidirectioneel , wat betekent dat alle aanpassingen gesynchroniseerd worden. Verwijdert u dus een bestand op de NAS, dan wordt het ook in Dropbox verwijderd. Maar verwijdert u een bestand in Dropbox (via een andere computer of een app), dan wordt het ook op de NAS verwijderd. Wilt u alleen een back-up maken van uw cloudopslag, kies dan Alleen externe wijzigingen downloaden . De optie Alleen lokale wijzigingen uploaden betekent dan weer dat bestanden alleen van de NAS naar de cloud geüpload worden.

Stel Cloud Sync nog beter in

U kunt ook kiezen welke mappen Cloud Sync moet binnenhalen vanaf de NAS. Interessant is het tabblad File Filter . Hier kunt u bepalen dat grote bestanden (u stelt in vanaf hoeveel megabyte) niet gesynchroniseerd moeten worden en ook welk type bestanden er wel gesynchroniseerd worden. Standaard zijn dat documenten, afbeeldingen, videobestanden en muziekbestanden. Vink Others of Andere aan om ook alle andere bestanden te synchroniseren. Tip.  Onder Instellingen of Settings kunt u ook de maximale bandbreedte voor up- en downloads ingeven. Dat is aan te raden als u een trage internetverbinding heeft – wij raden dan aan om niet meer dan de helft van uw up- of downloadsnelheid te gebruiken.

Andere toepassingen

Cloud Sync kunt u dus gebruiken als extra back-up van uw cloudopslag. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar. Wie een grote Dropbox heeft en maar een compacte laptop, past in Dropbox misschien ‘selective sync’ toe om niet alle Dropbox-mappen naar de laptop te laten sync’en. Met Cloud Sync zou er dan op de NAS wél een sync van alle Dropbox-mappen kunnen zijn. Óf u zou op de NAS een andere clouddienst kunnen installeren (bv. OneDrive) en er via Cloud Sync voor zorgen dat uw Dropbox ook naar die dienst gesync’t wordt als extra back-up.

Heeft u een NAS van Synology, installeer dan de gratis plug-in ‘Cloud Sync’ om uw cloud-account te sync’en met uw NAS en zo een extra back-up van uw Dropbox, Google Drive of OneDrive te krijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01