BESTELAUTO VAN DE ZAAK - 01.10.2018

Extra zitplaats in bestelauto fors beboet

Maaltijdbezorging, catering, inkoop horecagroothandel, etc. Ook horecaondernemers maken graag gebruik van de bestelauto van de zaak. Ook vanwege de fiscale voordelen. Maar de voorwaarden komen dan wel zeer nauw!

Laat voordelen niet bederven ... Ondernemers maken bedrijfsmatig graag gebruik van een bestelauto, dat is in de horeca niet anders. Een bestelauto is prima voor het vervoeren van bestellingen door bijvoorbeeld cateraars en kent bovendien een aantal fiscale voordelen. De daaraan verbonden voorwaarden luisteren echter nauw en kunt u niet ‘zomaar’ naar eigen inzicht even wijzigen. Doet u dit toch, dan loopt u forse risico’s.

Fiscale voordelen

De voordelen van een bestelauto betreffen de bpm en de mrb, ofwel wegenbelasting. De bpm betaalt u bij aanschaf van een bestelauto, maar dit geldt niet als u (horeca)ondernemer bent. Daarvoor geldt als aanvullende voorwaarde dat u de auto meer dan 10% zakelijk moet gebruiken. Behalve dat u geen bpm betaalt, hoeft u als ondernemer ook minder mrb te betalen. Hiervoor geldt dezelfde voorwaarde, namelijk dat u de bestelauto meer dan 10% zakelijk gebruikt. Tip. Dat scheelt u op jaarbasis voor bijvoorbeeld een bestelauto op diesel van 1.000 kg alleen al € 524,- aan mrb.

Bestel- of personenauto?

De eisen die gelden voor een bestelauto luisteren erg nauw. Ze hebben onder meer betrekking op de lengte van de laadruimte en op het tussenschot dat de bestuurder van de laadruimte scheidt. Een andere eis is dat de auto niet ingericht mag zijn voor het vervoer van personen.

Let op. Het verbouwen of aanpassen van een bestelauto kan er door deze eisen zomaar toe leiden dat u (vaak onbewust) van uw bestelauto een personenauto heeft gemaakt.

Duur tuinbankje

Uw collega had achterin de laadruimte een handig en praktisch houten bankje geïnstalleerd. Deze zat klemvast via een uitsparing in de zijwand, zodat verschuiven niet mogelijk was. Door de tuinbank was de bestelauto echter geschikt gemaakt voor het vervoer van personen. De bestelauto was daarmee niet langer een bestelauto maar een personenauto geworden. Het leverde een naheffing mrb van bijna € 2.600,- op, plus een even grote boete. Daarop stapte uw collega naar de rechter, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 07.09.2018 (GHARL:2018:7885) .

Naheffing hield stand. De rechter liet de naheffing plus boete in stand. Van belang was dat door de plaatsing van de bank de bestelauto ook ingericht was voor het vervoer van personen. Dat de bestelauto nog steeds geschikt was voor het vervoer van goederen was niet van belang, evenmin het werkelijke gebruik van de bestelauto.

… en boete ook! De boete bleef ook in stand, omdat uw collega zijn verhaal dat hij de bank slechts vervoerde naar zijn vader, niet aannemelijk maakte. De aparte uitsparing waardoor de bank klemvast zat, zaaide dus ook twijfel.

Wat kunt u hiermee?

Pas op als u een bestelauto wenst aan te passen aan uw wensen. Laat dit aan een vakman over die van de fiscale eisen op de hoogte is. Laat hem na aanpassing ook schriftelijk verklaren dat de auto hiermee nog steeds aan de fiscale eisen voldoet, zodat u een eventuele naheffing plus boete op hem kunt verhalen en u in ieder geval aannemelijk kunt maken dat u geen schuld treft. Dit kan een boete in ieder geval voorkomen.

Pas op met geknutsel aan uw bestelauto. Als deze niet meer aan de fiscale eisen voldoet, bent u bpm, meer mrb en 100% boete verschuldigd (uw collega bijna € 5.200,-). Laat een aanpassing aan een betrouwbaar bedrijf over. Vraag een verklaring dat de auto na aanpassing nog steeds aan de fiscale eisen voldoet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01