AUTO VAN DE ZAAK - 08.10.2018

Heeft de trekhaak invloed op de privébijtelling?

Uw auto van de zaak kunt u opleuken met tal van accessoires, van audio-installatie tot spoiler. Hebben deze invloed op de bijtelling? Wat nu als ze zijn aangeschaft voor privégebruik (zoals een skibox voor de wintersport)?

Als u eropuit wilt ... Een auto van de zaak wordt vaak ook afgestemd op privéwensen. Begrijpelijk. Als u eraan gewend bent met de auto op wintersport te gaan of jaarlijks naar Zuid-Europa, dan houdt u daar rekening mee bij de aanschaf. Stel, u kiest wat extra accessoires, zoals een fietsendrager, skibox, een trekhaak voor de caravan of een tomtom inclusief fietsroutes. Wat dan met deze kosten en de bijtelling voor privégebruik?

Standaard af fabriek?

Liever later. Accessoires die standaard op een auto af fabriek zijn uitgerust, zijn duurder in de bijtelling. De bijtelling wordt in dat geval namelijk berekend over de catalogusprijs inclusief accessoires. Dit geldt op het moment van de eerste registratie van het kenteken. Accessoires die niet standaard af fabriek zijn geleverd, die u dus nadien zelf heeft ingebouwd of laten inbouwen, tellen niet mee in de bijtelling.

Tip.  Latere inbouw verhoogt de bijtelling niet, terwijl u de kosten toch ten laste van de zaak mag boeken. Helaas is latere inbouw niet altijd mogelijk of het is veel duurder.

Let op.  Voor eenmanszaken en Vof’s kan de bijtelling niet hoger zijn dan de werkelijke autokosten. Dus als de kosten hoger zijn, verhogen accessoires wel de kosten van het privégebruik.

Uitzondering oude auto’s

Accessoires verhogen de catalogusprijs ook bij auto’s van voor 1 juli 2006, als ze voor de tenaamstelling zijn aangebracht en ook af fabriek werden geleverd. Let op.  Dit is ook zo als deze niet door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht. Dit levert bij deze oudere auto’s dus wel een hogere bijtelling op. Accessoires verhogen de bijtelling ook bij auto’s van 15 jaar en ouder. Daarvoor is namelijk bepaald dat de bijtelling 35% bedraagt van de waarde in het economisch verkeer, ofwel de verkoopwaarde. De inbouw van bijv. een dure geluidsinstallatie zal in zulke gevallen dus ook jaarlijks tot een hogere bijtelling leiden.

Ook uitgaven onderweg, bonnetje!

Ook als u onderweg uitgaven heeft aan accessoires, komen die ten laste van de winst en verhogen ze de bijtelling niet. Het betreft namelijk uitgaven voor een bedrijfsmiddel dat tot het ondernemingsvermogen behoort.

Tip.  Dat geldt ook als werknemers in soortgelijke omstandigheden kosten voor de auto van de zaak voorschieten.

Heel veel privégebruik? U moet wel altijd rekening houden met het feit dat heel veel privégebruik van de auto kan leiden tot een hogere bijtelling dan de standaardpercentages.

De inspecteur heeft in deze wel de bewijsplicht en moet bewijzen dat een hogere bijtelling meer recht doet aan het privégebruik. Hij zal dus aan moeten tonen dat de bijtelling te laag is ten opzichte van het voordeel dat u geniet vanwege het privégebruik. Dit kan onder andere te achterhalen zijn via buitenlandse brandstoffacturen en tolgelden.

Niet voor privéauto. Uitgaven voor uw privéauto kunt u niet aftrekken, zelfs niet als het accessoire voornamelijk zakelijk van belang is. Fiscaal houdt het op bij € 0,19 per zakelijke kilometer die u als kosten mag boeken.

Accessoires hebben, op een enkele uitzondering na, geen invloed op de bijtelling voor de auto van de zaak. De kosten zijn aftrekbaar en de btw is gewoon te verrekenen. Dat geldt ook voor uitgaven aan accessoires onderweg, dus zorg ervoor dat u de facturen bewaart. Dit alles geldt niet voor de privéauto.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01