NOTARIS - 14.11.2012

Een levenstestament, wat is dat nu weer?

Meestal worden er in een testament zaken geregeld voor het geval u komt te overlijden. Maar sinds enige tijd kennen wij ook het ‘levenstestament’. Daarin kunt u regelen wat er moet gebeuren als u tijdens uw leven niet meer in staat bent om zelf uw zaken te behartigen.

Bewind via de rechter. Als u zelf niet meer in staat bent uw zaken te regelen, bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte, kunnen uw naasten de rechter verzoeken om een bewind over uw vermogen in te stellen. Er wordt dan iemand aangesteld om uw zaken voor u waar te nemen. Dit brengt echter wel de nodige rompslomp met zich mee. Daarnaast is het de rechter die deze persoon aanwijst en niet u.

Volmacht in levenstestament. Met een volmacht in het levenstestament kunt u zelf iemand aanwijzen die uw zaken waarneemt als u dat zelf niet meer kunt. Het is verder mogelijk om deze volmacht aan bijvoorbeeld uw partner of een kind af te geven onder voorwaarde dat een (huis)arts heeft verklaard dat u dit inderdaad niet meer zelf kunt.

Wat kunt u regelen? In een levenstestament kunnen diverse soorten volmachten worden opgenomen, zoals met betrekking tot het beheren van bankrekeningen, het regelen van fiscale zaken, het vertegenwoordigen van uw onderneming of het kopen of verkopen van een woning. Verder kunt u bijvoorbeeld ook de nodige instructies bij ziekte of orgaandonatie in het levenstestament opnemen.

Via de notaris. De notaris registreert het levenstestament bij het Centraal Levenstestamenten Register. Deze registratie en de inhoud van het levenstestament blijven geheim.

In een levenstestament kunt u allerlei zaken regelen voor het geval u dat bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte zelf niet meer kunt. De notaris zorgt voor registratie van het levenstestament.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01