DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 16.11.2012

VAR-wuo, daar mag u (nog) op vertrouwen!

Als de VAR-winst uit onderneming op de deurmat valt, maakt menig ondernemer een vreugdedansje. Waarom? Welke zekerheid biedt het opdrachtgever en opdrachtnemer? Van welke ontwikkelingen moet u kennis nemen?

Opdrachtgever – zekerheid. Aan een zzp’er met een ‘Verklaring arbeidsrelatie-winst uit onderneming’, afgekort: ‘VAR-wuo’, wordt eerder een opdracht gegund dan aan zijn collega die dat papiertje niet heeft. Dat komt omdat de VAR-wuo de opdrachtgever de garantie geeft dat hij geen premies loonheffingen hoeft in te houden op de uitbetaling aan de zzp’er.

Opdrachtnemer, nieuwe rechtspraak

Onverzekerd. Voor de zzp’er heeft de VAR-wuo als rechtsgevolg dat hij niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Hij bouwt geen uitkeringsrechten op en kan geen aanspraak maken op een uitkering. Tot zover niets nieuws.

Belastingaangifte. Nieuws is er wél over de relatie die gelegd kan worden tussen de VAR-wuo en de fiscale beoordeling achteraf door de inspecteur. Was u inderdaad ‘ondernemer’?

Interim-manager. Rechters in Arnhem bogen zich over de volgende feiten. Een man verricht sinds 2003 op onregelmatige basis interim-managementwerkzaamheden. In 2007 geeft hij de inkomsten hieruit aan als winst uit onderneming. Hij heeft over 2007 een VAR-wuo. Na een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat de man vanaf 2007 géén ondernemer is. Hij schrapt daarom de zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling. De man is het daar niet mee eens en gaat in beroep.

Géén ondernemer. Het Gerechtshof Arnhem (LJN: BX4766) concludeert dat de interim-werkzaamheden geen onderneming vormen omdat de man nauwelijks ondernemingsrisico heeft gelopen. Toch delft de man niet het onderspit.

VAR-wuo en de feiten. Het Hof besliste namelijk dat de man aan de over 2007 en opvolgende jaren afgegeven VAR-wuo het ‘in rechte te beschermen vertrouwen’ kan ontlenen dat hij in 2007 een onderneming uitoefende. De inspecteur kan een afgegeven Verklaring arbeidsrelatie herzien. De mogelijkheid om een eenmaal afgegeven VAR te herzien, is echter niet bedoeld om aan eenzelfde feitencomplex een andere conclusie te verbinden.

Meer zekerheid

Belangrijk. We waren altijd al terughoudend over een relatie tussen een VAR-wuo en de fiscale behandeling (achteraf) van de inkomsten als winst uit onderneming. Nu zijn we daar minder terughoudend in: een VAR-wuo wekt vertrouwen. Als de feiten hetzelfde blijven, mag de inspecteur de arbeidsrelatie nadien niet anders beoordelen.

Informatie bij aanvraag. Aandachtspunt is wél dat u bij de aanvraag van de VAR de feiten, omstandigheden en verwachtingen correct vermeldt. Zou u bewust zaken verdraaien of verzwijgen, dan mag u niet vertrouwen op de VAR-wuo.

Plannen kabinet

Minder zekerheid. Een VAR-aanvraag is een zaak van de opdrachtnemer. De opdrachtgever mag zich er niet mee bemoeien, maar hij heeft wel belang bij een VAR-wuo. Dit werkt volgens de regering een toeloop van ‘schijnondernemers’ in de hand. Daarom wil men het VAR-aanvraagsysteem vanaf 2014 aanpassen: de Belastingdienst gaat bij de aanvraag meer vragen stellen en de opdrachtgever erbij betrekken. Zodra er meer bekend is, informeren wij u hierover.

Een VAR-wuo geeft ook de opdrachtnemer zekerheid. De rechter heeft onlangs beslist dat de inspecteur de arbeidsrelatie nadien niet anders mag beoordelen, tenzij de bij de aanvraag vermelde feiten of omstandigheden zijn gewijzigd of zich niet hebben voorgedaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01