FISCOTIP - 09.11.2012

Zo blijft uw personeelsfeest belastingvrij

De datum voor het jaarlijkse kerstfeest voor uw personeel is bekend. U wilt dit jaar eens flink uitpakken. Hoe kunt u een leuk feest organiseren zonder uw werknemers op te zadelen met een belastingaanslag? Waar moet u op letten?

Zit daar muziek in? In principe zouden uw werknemers over een personeelsfeest eigenlijk belasting moeten betalen. Gelukkig zijn er vrijstellingen. Dit betekent echter wel dat u binnen de fiscale marges moet blijven. Jammer, want een dure artiest op uw feest kunt u dan wel vergeten. Tenzij u het slim aanpakt …

Vergoedingen/verstrekkingen: regels? Op vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel kunt u fiscaal gezien twee regelingen toepassen: de oude regeling en de zogenaamde ‘werkkostenregeling’.

U mag tot 2014 nog kiezen welke regeling u toepast, iedere regeling heeft voor- en nadelen. Vanaf 2014 móet u de werkkostenregeling toepassen.

Beide regelingen kennen voor een personeelsfeest een andere vrijstelling.

Wat kan wel? De oude regeling

Per werknemer € 454,- onbelast. De oude regeling houdt in dat u onbelast een personeelsfeest kunt organiseren tot een bedrag van € 454,- per werknemer per jaar. Nemen ze hun partner mee, dan mag uw feest per persoon dus nog maar € 227,- kosten.

Meerdere belast. Kost uw feest meer, dan is het meerdere belast. U zult in dat geval dus per werknemer moeten bijhouden welk deel van de kosten belast is. U kunt deze belasting tegen het tarief van de eindheffing voor uw rekening nemen, maar dan moet u het bedrag bruteren, wat erg duur is.

Let op. Ook moet het personeelsfeest openstaan voor minstens 3/4 van uw personeel of voor 3/4 van het personeel van een bepaalde eenheid.

Oprekken marge mag. Onder de oude regeling kunt u de marge oprekken door maaltijden apart te specificeren. U mag dan voor een maaltijd een waarde van € 4,30 rekenen, zelfs bij een diner van zeven gangen. Op deze manier houdt u meer ruimte over voor de overige kosten van uw feest.

U kunt de marge ook oprekken door derden, bijvoorbeeld betere klanten, uit te nodigen. Deze kosten mag u buiten de berekening houden, zodat u bijvoorbeeld de kosten van een dure artiest over meerdere feestgangers kunt verdelen.

Wat kan wel? De werkkostenregeling

Vrije ruimte. Bij de werkkostenregeling gelden er in principe geen voorwaarden of maxima. De kosten vallen in de ‘vrije ruimte’ van 1,4% van het loon. Is deze ruimte al verbruikt, dan betaalt u 80% eindheffing over het meerdere.

Ook bij deze regeling kunt u de marge oprekken door bijvoorbeeld klanten uit te nodigen en zodoende bepaalde vaste kosten deels buiten de vrije ruimte te houden.

Feest op de werkplek. De werkkostenregeling kent wel de mogelijkheid het personeelsfeest belastingvrij én buiten de vrije ruimte te houden door het feest op de werkplek te organiseren. De werkplek is iedere plaats waar u verantwoordelijk voor bent volgens de Arbowet. Dit is bijvoorbeeld ook uw vergaderzaal of de kantine.

Bezit u een dergelijke gelegenheid, dan is het dus vrij makkelijk om uw feest zo duur te maken als u wilt zonder dat het tot belastingheffing leidt bij uw personeel. Dus schuif de bureaus aan de kant en laat een cateraar zijn gang gaan!

Door onder de oude regeling de maaltijden tijdens een personeelsfeest apart te specificeren, houdt u meer ‘onbelaste’ ruimte over voor de overige kosten van het feest. Onder de werkkostenregeling is een personeelsfeest op de werkplek belastingvrij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01