BETALINGSONMACHT - 20.06.2016

De fiscus te vriend houden

Als ondernemer heeft u niet alleen te maken met leveranciers en de bank, maar ook met de fiscus. Als u eens krap bij kas zit, is het wellicht niet mogelijk aan al uw verplichtingen te voldoen. Hoe houdt u in ieder geval de fiscus aan uw zijde?

Fiscale verplichtingen. Als zelfstandig ondernemer (eenmanszaak, Vof) heeft u op verschillende terreinen verplichtingen richting de fiscus. Over uw omzet moet btw worden afgedragen. Als u personeel in dienst heeft, dan krijgt u te maken met loonheffing. En over uw winst moet u uiteindelijk inkomstenbelasting betalen.

Even pauzeren? Als u eens wat krap bij kas zit, kan het aanlokkelijk zijn om deze fiscale verplichtingen even wat minder serieus te nemen. U bent privé toch al aansprakelijk voor schulden van de onderneming, dus veel erger zal het toch niet worden als u eventjes een ‘belastingpauze’ inlast?

Privé aansprakelijk. Werkt u niet via een rechtspersoon, zoals een BV, dan bent u geen ‘bestuurder’. Het goede nieuws is dat u dus ook niet tegen ‘bestuurdersaansprakelijkheid’ aanloopt in geval van openstaande belastingschulden. Maar ook met uw bedrijf in eenmanszaak, Vof of maatschap is de fiscus een belangrijke partij die u maar beter te vriend kunt houden!

Wat kunt u verwachten?

Naheffing met boete. Als u bijvoorbeeld te laat bent met het betalen van de verschuldigde btw, dan zult u een naheffingsaanslag ontvangen. Deze wordt verhoogd met een betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag met een minimum van € 50,- en een maximum van € 5.278,-.

Belastingdeurwaarder. Als u deze aanslag niet betaalt, dan zult u na enkele aanmaningen geconfronteerd worden met een dwangbevel. Indien ook dit u niet tot betalen aanzet, zal de belastingdeurwaarder beslag gaan leggen op uw bezittingen.

Beslaglegging. De fiscus is een sterke partij met stevige invorderingsmiddelen. Zo kunnen zij ook beslag leggen op zaken die een derde voor u bewaart (derdenbeslag) of op loon of een uitkering die u naast uw onderneming ontvangt.

Hoe lost u dit op?

Contact houden. Het is dan ook raadzaam om uw contacten met de fiscus goed te onderhouden. In de praktijk blijkt dat regelmatig overleg over de stand van zaken zeer zinvol is. Zo kunt u de fiscus uitleggen waardoor de betalingsproblemen zijn ontstaan en wanneer u verwacht uw schulden te kunnen gaan inlopen. Tip. Als uw belastingschuld minder dan € 20.000,- is, kunt u telefonisch uitstel van betaling aanvragen voor max. vier maanden.

Betalingsregeling. Het is niet verstandig al uw middelen aan andere schuldeisers te besteden. Als u namelijk periodiek wat kunt aflossen op uw belastingschuld, is de fiscus in de regel bereid tot het sluiten van een voor u gunstige betalingsregeling. Lopen de schulden alleen maar op, dan zal de fiscus snel minder coulant worden.

Kwijtschelding. Ook met het oog op een potentiële kwijtschelding is het van belang dat u uw fiscale verplichtingen zoveel mogelijk nakomt. Een gedeeltelijke kwijtschelding van belastingschulden kan aan de orde komen als u over onvoldoende middelen beschikt om deze geheel te voldoen.

Juiste aangiften. Als de belastingschuld echter het gevolg is van het niet doen van de vereiste aangifte of te wijten is aan uw grove schuld, dan wordt er per definitie geen kwijtschelding verleend. Het is dan ook van belang om correcte aangiften te blijven indienen.

Blijf bij betalingsproblemen in overleg met de fiscus. Een goede relatie met duidelijkheid over mogelijke periodieke aflossingen en uw bedrijfsvoering blijken in de praktijk van groot belang. Een haalbare betalingsregeling komt daarmee snel dichterbij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01