LOKALE HEFFINGEN - 24.06.2016

Flinke stijging precariobelasting toegestaan?

Een gemeente mag precariobelasting heffen voor het hebben van voorwerpen onder, op of boven gemeentegrond. De rechter heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan over een aanslag precariobelasting voor een horecabedrijf.

Terras horecagelegenheid. Horecagelegenheden met een terras op openbare gemeentegrond ontvangen vaak een aanslag precariobelasting. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het geldende tarief en de grootte van het terras.

Op Terschelling. Onlangs speelde er bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 09.05.2016 (GHARL:2016:3503) , een procedure over een café-restaurant op Terschelling dat voor haar terras, dat zich grotendeels op gemeentegrond bevond, een aanslag precariobelasting had ontvangen.

Wat speelde er?

Populaire locatie, hoger tarief. Het horecabedrijf ontving voor haar terras een aanslag precariobelasting van ongeveer € 6.100,-. De gemeente paste voor deze aanslag een hoger tarief toe ten opzichte van voorgaande jaren, omdat het terras zich bevond op een populaire locatie op het eiland. De gemeente maakte namelijk onderscheid tussen A- en B-locaties. Voor A-locaties gold vanaf dat jaar een hoger tarief. Ook werd de aanslag opgelegd voor een periode van negen in plaats van zes maanden. Het horecabedrijf was het hier niet mee eens en ging naar de rechter. Er stonden drie punten ter discussie:

  • de door de gemeente vastgestelde oppervlakte van het terras (de heffingsmaatstaf);
  • het onderscheid in tarief (voor A- en B-locaties);
  • de verlenging van de termijn van zes naar negen maanden.

Wat zegt de rechter?

Rapport makelaar. Het Hof overwoog dat de heffingsambtenaar de heffingsmaatstaf aannemelijk moest maken. Nu de heffingsambtenaar de vierkante meters onnauwkeurig had laten vaststellen door af te ronden op hele meters, ging het Hof uit van het rapport dat de door het horecabedrijf ingeschakelde makelaar inbracht. Op dit punt kreeg het horecabedrijf daarom gelijk.

Verschillende tarieven niet toegestaan. Ook kreeg het horecabedrijf gelijk op het punt dat de gemeente in dit geval geen verschillende tarieven mocht gebruiken (A- en B-locaties). Als rechtvaardiging had de gemeente aangegeven dat hogere tarieven zorgen voor minder drukte (regulering). Het Hof vond dat de gemeente dit niet voldoende had onderbouwd. Gevolg was dat slechts het tarief voor B-locaties mocht worden toegepast.

Verlenging periode mag wel. Wat betreft de verlenging van de periode waarover werd geheven van zes naar negen maanden, kreeg het horecabedrijf geen gelijk. Het bedrijf voerde namelijk niet aan waarom de heffing voor haar of voor andere ondernemers onredelijk hoog was geworden. De aanslag precariobelasting werd door het Hof met ruim € 2.000,- verminderd.

Op tijd bezwaar maken

Binnen zes weken. Uit bovenstaande blijkt het belang van bezwaar maken tegen de aanslag precariobelasting. Dit moet tijdig (binnen zes weken na dagtekening van de aanslag) gebeuren.

Onderbouwing. U kunt in uw bezwaar onder meer ingaan op de heffingsmaatstaf (oppervlakte waarvoor u bent aangeslagen) en het verhoogde tarief. De gemeente moet aannemelijk maken dat zij het juist heeft gedaan. Alle argumenten die u aandraagt, moeten worden meegewogen.

Maakt de gemeente onderscheid tussen verschillende locaties, bijvoorbeeld in het tarief, dan kan het lonen om binnen zes weken na dagtekening bezwaar te maken. U kunt in uw bezwaar op verschillende punten ingaan, zoals de vastgestelde oppervlakte of een verschil in tarieven per locatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01