Groter openslaand raam met doorzichtig glas plaatsen?
Als u in plaats van een oud raam een groter openslaand raam met doorzichtig glas plaatst, kan de buurman dan daartegen bezwaar maken? Wat staat daarover in de wet? Hoe zit dat met verjaring? Wat heeft de rechter gezegd?
Groter Velux dakraam aangebracht. Ruim dertig jaar geleden heeft Koos een huis gebouwd. Hij heeft toen een dakraam van 55 bij 77 cm met helder glas geplaatst in de dakwand aan de kant van zijn buurman. Het raam is van binnenuit te openen. Tijdens een verbouwing is het dakraam vervangen door een Velux dakraam. Dat raam is met afmetingen van 134 bij 98 cm een stuk groter. Ook het nieuwe raam heeft helder glas en is met een draaimechanisme van binnenuit te openen.
Nieuwe buren klagen over dakraam. Een jaar na de verbouwing koopt Piet de woning van de buurman van Koos. Die is niet erg blij met het dakraam van Koos. Want van daaruit heeft Koos direct uitzicht op het terras en in de woonkamer van Piet. Dat is een inbreuk op zijn privacy. Volgens Piet handelt Koos onrechtmatig. Het raam bevindt zich binnen twee meter van de grens van het perceel van Piet. Dat is in strijd met de wet.
Kon niet anders? Koos vindt dat onzin. Het oude raam zat er al meer dan dertig jaar en daar heeft zijn vorige buurman nooit problemen mee gehad. Voor het vervangen van het dakraam is door de gemeente een vergunning verleend. Dus van in strijd met de wet is geen sprake. Hij geeft toe dat het nieuwe raam groter is dan het oude raam. Ook zit het nieuwe raam een dakpan lager dan het oude, maar dat heeft te maken met de constructie van een Velux raam.
Wat zegt de wet?
Uitzicht op erf van buren? De wet zegt dat er binnen de afstand van twee meter van de erfgrens van de buurman lichtopeningen mogen worden gemaakt. Maar dan moeten ze zijn voorzien van vaststaande en ondoorzichtige vensters. Het is echter verboden om binnen de afstand van twee meter vensters of andere muuropeningen te hebben als deze uitzicht geven op het naburige erf.
Toestemming. Dat is slechts anders als de buurman daarvoor toestemming heeft gegeven. Maar zitten de openslaande of doorzichtige ramen er langer dan 20 jaar, dan heeft de buurman geen recht van spreken meer. Want dan is zijn vordering verjaard.
Wat heeft de rechter beslist?
Onrechtmatig. De Rechtbank Rotterdam, 09.02. 2016, (RBROT:2016:958), stelt vast dat er nooit zwart- op-wit toestemming is gegeven voor het dakraam. Ook kan het raam met doorzichtig glas worden geopend en bevindt het zich binnen een afstand van twee meter van de erfgrens. Daardoor geeft het vrij uitzicht op het erf van Piet. Als uitgangspunt geldt dat er dan sprake is van onrechtmatig handelen. Dat de gemeente een vergunning heeft verleend, doet daar niets aan af. Dat staat daar helemaal los van.
Verjaard. Over de verjaring stelt Piet dat er een nieuwe situatie is. Het nieuwe raam is een stuk groter en lager geplaatst. De rechter ziet dat anders, want ook het oude raam was doorzichtig en beweegbaar. Door het nieuwe raam is de inkijk wel enigszins vergroot, maar niet in zodanige mate dat er sprake is van een nieuwe situatie. Dus begon de verjaringstermijn ruim 30 jaar geleden te lopen. En omdat de vorige eigenaar nooit bezwaar heeft gemaakt, komt Piet ruim 20 jaar na dato te laat met zijn vordering. Koos mag het raam dus gewoon laten zitten!