FLEXIBELE ARBEID - 06.06.2016

Kan uw oproepkracht op vakantie?

Werken met oproepkrachten is praktisch, zo kunt u uw personeelsbezetting optimaal afstemmen op de drukte. Moet u uw oproepkracht ook vakantie geven?

Wat zegt de wet daarover? Iedere werknemer heeft recht op vakantie, ook parttimers en oproepkrachten. Volgens de wet heeft iedere werknemer recht op vier keer de wekelijkse arbeidsduur aan vakantie-uren. Dat zijn de zogenaamde ‘wettelijke vakantie-uren’. Daarbovenop hebben veel werknemers recht op ‘bovenwettelijke vakantie-uren’. Deze uren staan niet in de wet maar bijv. in de cao of in de arbeidsovereenkomst.

En voor oproepkrachten? Oproepkrachten hebben dezelfde rechten als ‘gewone’ werknemers. Zij hebben dus recht op (naar rato) hetzelfde aantal vakantie-uren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om het u gemakkelijk te maken hebben we daarvoor een handig rekenmodel gemaakt.

Download de ‘Vakantiekaart oproepkrachten 2016’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 21.15.01).

Is maandelijks uitbetalen ook oké? De wet staat niet toe dat u vakantiedagen maandelijks uitbetaalt. Maar rechters gaan er in sommige gevallen toch mee akkoord dat de vakantiedagen en evt. het vakantiegeld maandelijks worden uitbetaald (het zgn. all-inloon). Het moet dan gaan om oproepcontracten en/of nulurencontracten met een looptijd van enkele maanden. Verder is het van belang dat de werknemer de mogelijkheid houdt om (onbetaald) vakantie op te nemen en dat u erop toeziet dat hij dat ook daadwerkelijk doet. Vakantie is immers bedoeld om de werknemer de mogelijkheid te geven uit te rusten van de gedane arbeid.

Administratief. Zorg dat op de loonstrook duidelijk zichtbaar is welk bedrag loon is en welk bedrag uitbetaling van de vakantiedagen. Tip. De wet staat toe dat u de vakantiebijslag per maand betaalt. Ook dat moet duidelijk op de loonstrook terug te zien zijn.

Download het rekenmodel ’All-inloon’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 21.15.01).

Ook een oproepkracht heeft recht op vakantie, net zoveel als andere werknemers. Met ons rekenmodel houdt u dit eenvoudig bij.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01