JAARRAPPORTAGE - 23.11.2022

Bent u al klaar voor de CSRD-rapportage per 2024?

Levert uw bedrijf direct of indirect diensten of goederen aan grote bedrijven of beursgenoteerde MKB-bedrijven? Houd er dan rekening mee dat u vanaf 2024 extra informatie moet aanleveren. Hoe bereidt u zich voor? Waarom nu al?

“Dat is toch pas vanaf 2024?”

Vanaf 2024 moeten steeds meer bedrijven gaan rapporteren over de impact van de organisatie op mens en milieu. Dit is vastgelegd in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Ook aan anderen rapporteren. De verplichtingen rondom het rapporteren over CSRD worden naar verwachting pas vanaf 2027 verplicht voor het micro- en kleinbedrijf. Let op.  Maar dit houdt niet in dat u rustig kunt achteroverleunen, want het kan zomaar gebeuren dat u door een klant of leverancier al in 2024 gevraagd wordt om aan hen te rapporteren over de gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten voor zaken als CO2 -uitstoot, sociaal kapitaal, biodiversiteit en mensenrechtenschendingen. Beursgenoteerde, grote, en middelgrote bedrijven zijn namelijk verplicht om de impact van hun activiteiten op de totale keten te rapporteren. In veel gevallen zullen ze u dus vragen om deze informatie aan te leveren en daar moet u dan wel klaar voor zijn.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden om duidelijk te maken waar u rekening mee dient te houden.

Voorbeeld 1.Stel, u heeft een transportbedrijf dat onder andere goederen naar supermarkten of doe-het-zelfketens brengt. De supermarktketen of de doe-het-zelfketen kan nu aan u vragen wat de CO2-uitstoot van de vrachtwagens is waarmee u dit transport uitvoert.

Voorbeeld 2.U heeft een groothandel die goederen uit Azië haalt. Een kredietverstrekker kan aan u vragen hoe u zeker weet dat er geen sprake is geweest van kinderarbeid bij het produceren van de goederen die u geïmporteerd heeft.

Voorbeeld 3.Als lokale bloemist levert u iedere week bloemen aan een grote onderneming bij u in de buurt. U kunt dan gevraagd worden om aan te geven hoe duurzaam deze bloemen zijn geteeld en wat de milieubelasting is van deze teelt en uw activiteiten.

Onderschat de gevolgen niet!

Wellicht dat u denkt: als ik het nog niet vastleg, dan kan ik er ook niet over rapporteren. Maar dan loopt u het risico dat u geen diensten of goederen meer mag leveren aan deze bedrijven, dat u geen financiering meer krijgt of dat u door een verzekeraar voor bepaalde verzekeringen wordt uitgesloten.

Hoe aan de slag? Het is dus verstandig om in 2023 werk te maken van de extra zaken die u vanaf 2024 moet gaan vastleggen om te voldoen aan de informatieverzoeken van grote ondernemingen. Zoek daarvoor contact met deze ondernemingen. Welke zaken gaan ze bij u uitvragen en wanneer?

Men gaat u ook bevragen. Uiteindelijk zullen veel van deze grote ondernemingen ook aan u gaan vragen welke maatregelen u neemt of gaat nemen om duurzamer te produceren en te transporteren of welke maatregelen u neemt om afval te verduurzamen en uw bedrijfspand duurzaam te maken. Daarnaast zullen ze ook willen weten welke maatregelen u neemt om uw personeel duurzaam inzetbaar te maken.

Grote ondernemingen kunnen vanaf 2024 aan kleine ondernemingen vragen te rapporteren over specifieke CSRD-zaken. Begin dus in 2023 al met het uitwerken van een duurzaam businessplan. Zo voorkomt u dat u vanaf 2024 achter de feiten aanloopt en mogelijk klanten of leveranciers kwijtraakt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01