HANDELSPRAKTIJK - 23.11.2022

De ondernemer/winkelier bepaalt zelf de verkoopprijs en niet zijn leverancier

Met het oog op de Black Friday-, sinterklaas- en kerstacties is de Autoriteit Consument & Markt de campagne Wie bepaalt de prijs? gestart. Wat nu?

Winkelier wordt beschermd. Met de campagne Wie bepaalt de prijs? wil men (web)winkeliers en hun leveranciers erop wijzen dat het voor leveranciers niet is toegestaan om winkeliers onder druk te zetten om een bepaalde verkoopprijs te hanteren. Juist de komende maanden staan er veel kortingsacties op stapel. Denk aan de Black Friday-, sinterklaas- en kerstacties binnenkort als ondernemers en winkeliers extra korting geven en hun verkoopprijs hiervoor extra verlagen.

Alleen vrijblijvend advies. Leveranciers mogen alleen een vrijblijvende adviesprijs meedelen. Let op.  Als een leverancier een winkelier onder druk zet om deze adviesprijs ook in de winkel te voeren, is er sprake van een zware overtreding. Het kan zelfs zo ver gaan dat de leverancier stopt met leveren als de winkelier hier niet aan toegeeft. Er kan telefonisch, via whatsappjes en via e-mails dringend worden gevraagd dan wel geëist, om zich aan de adviesprijs te houden. Soms wordt er gezegd dat andere winkeliers zich hier ook aan houden. Dit is een zware overtreding en na een waarschuwing kan er een zware boete worden uitgedeeld. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft naar aanleiding van meldingen een leverancier een waarschuwing en houdt dan in de gaten of men zich aan de wet houdt. Men riskeert dan een boete die kan oplopen tot € 900.000 of 10% van de omzet. Tip.  Ga in overleg en laat het zover niet komen. Niemand zit immers op zulk gedoe te wachten.

Wat te doen als ondernemer/winkelier? Het staat u uiteraard vrij om u aan de adviesprijs te houden. U mag zelfs ook meer vragen. Korting geven gaat tenslotte rechtstreeks ten koste van uw winst, dus daarin bent u uiteraard vrij. U bepaalt hoe u uw verkoopprijzen vorm geeft en dus niet uw leverancier. Een advies aan u geven, mag natuurlijk altijd.

Bezwaar maken met voorbeeldbrief van de ACM. Wil de winkelier aan de leverancier kenbaar maken dat hij liever zelf zijn prijzen wil bepalen, dan kan hij daarvoor bij de ACM een voorbeeldbrief downloaden ( https://bit.ly/3DqeQcX ). Tip.  Twijfelt u of er sprake is van druk door de leverancier, doe dan de Adviesprijscheck via https://bit.ly/3D08AaI

Een leverancier mag wel een vrijblijvend prijsadvies geven. Oefent hij toch druk op de winkelier uit, dan kan deze met de voorbeeldbrief hiertegen bezwaar maken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01