VERGUNNINGEN - 21.11.2022

Vergunning geneesmiddelenverstrekking terecht verleend aan apotheekhoudende huisarts

Onlangs deed de rechtbank uitspraak in een zaak over de vraag of de vergunning die de minister van VWS aan twee huisartsen had verleend om geneesmiddelen aan hun patiënten te verstrekken, terecht was gegeven. Wat was er aan de hand?

Wat speelde daar?

Situatie huisartsenpraktijk. Twee huisartsen hebben een praktijk in Kessel en hebben een vergunning aangevraagd voor verstrekking van geneesmiddelen, omdat de afstand tussen de meest dichtbijgelegen apotheek (in Neer) en de patiënt die het meest dichtbij deze apotheek woont 4,6 kilometer is. Op grond van de Geneesmiddelenwet wordt de vergunning verleend als de afstand meer dan 4,5 kilometer bedraagt.

Apothekers oneens. Twee apothekers zijn het hier niet mee eens. Een van de apothekers is gevestigd in Neer, de ander in Reuver. De kortste afstand tussen de patiënten van de huisartsenpraktijk en de apotheek in Reuver is 26 kilometer over de weg, maar deze is slechts enkele kilometers als er gebruik wordt gemaakt van het veer tussen Kessel en Beesel.

Uitgangspunt

Geneesmiddelenwet: liefst een apotheek. Ingevolge het besluit van 20 maart 2017 is het uitgangspunt van de Geneesmiddelenwet dat de geneesmiddelenvoorziening in eerste instantie en bij voorkeur door een apotheker moet plaatsvinden en dat de arts een aanvullende taak op dit gebied heeft in die gevallen waarin de geneesmiddelenvoorziening niet of onvoldoende is gewaarborgd.

Moet het veer meetellen? De vraag die de rechtbank moest beantwoorden, is of het veer betrokken moet worden bij de toetsing aan het afstandcriterium. Volgens de apothekers is dat het geval. Dat zou ertoe leiden dat er geen vergunningen aan de huisartsenpraktijk hadden mogen worden verleend (ECLI:NL:RBLIM:2022:4598 - ECLI:NL:RBLIM:2022:4600) .

Rechtbank: openbare weg is leidend

Veer is geen openbare weg. De rechter is van oordeel dat bij de toetsing van het afstandcriterium het veer buiten toepassing moet worden gelaten. Het gaat namelijk om de afstandsbepaling over de openbare weg. Voor de uitleg van dit begrip heeft de minister aansluiting mogen zoeken bij de Wegenverkeerswet 1994 en de Wegenwet. Een veerverbinding is geen (openbare) weg. Dat betekent dat de afstand over de weg moet worden bepaald. Omdat deze afstand 26 kilometer is en ook de afstand tot de apotheek in Neer meer dan 4,5 kilometer is, heeft de minister van VWS de vergunningen voor de huisartsenpraktijk terecht verleend.

Belang apothekers

Procesbelang. De huisartsen hadden ook vraagtekens geplaatst bij het procesbelang van een apotheker, omdat uit een overgelegde printscreen van de website van de apotheek en uittreksels van de Kamer van Koophandel zou blijken, dat deze geen betrokkenheid meer heeft en de apotheek heeft overgedragen. Op grond van vaste bestuursrechtspraak kan een besluit van een bestuursorgaan alleen inhoudelijk worden beoordeeld als de indiener daarbij een actueel en reëel belang heeft.

Overlap verzorgingsgebied. De rechtbank is van oordeel dat de apotheker belanghebbende kan zijn in deze zaak. Dit omdat in potentie het gebied waarvoor de vergunningen zijn afgegeven, een deel van het verzorgingsgebied van de apotheek van de eisers kan zijn. Dit met het oog op de korte afstand tussen Kessel en Reuver als er gebruik wordt gemaakt van de daar aanwezige veerpont over de Maas.

Als de minister een vergunning voor het verstrekken van geneesmiddelen door de apotheekhoudende huisartsenpraktijk afgeeft, is toetsing aan het afstandcriterium voor patiënten relevant. De afstand over de openbare weg is daarbij leidend. Een veer is geen openbare weg.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01