UW RAADSMAN - 23.12.2022

Belastingdienst geeft duidelijkheid over VvE-vermogen

In de praktijk zijn er regelmatig onduidelijkheden over het fiscaal verantwoorden in box 3 van lidmaatschapsrechten in een Vereniging van Eigenaars (VvE). De Belastingdienst geeft nu duidelijkheid over een door een VvE aangegane verplichting.

Bezittingen minus schulden? Onlangs is aan de Belastingdienst de vraag voorgelegd of er tegenover iemands aandeel in het VvE-vermogen (de waarde van het lidmaatschapsrecht) een schuld in aanmerking kan worden genomen. De Kennisgroep Inkomstenbelasting niet-winst algemeen van de Belastingdienst heeft hierover nu een standpunt ingenomen.

Schuld in aanmerking nemen?

Opdracht in 2017. Het ging om de hiernavolgende casus. In 2017 heeft de voorzitter van een VvE, met instemming van de leden van de VvE, aan een aannemer een opdracht voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden verstrekt.

Uitvoering en betaling in 2018. Zoals bepaald in de aannemingsovereenkomst, hebben de werkzaamheden en betalingen in de loop van 2018 plaatsgevonden.

Rekening houden met verplichting? De voorgelegde vraag was of voor de bepaling van de waarde van het lidmaatschapsrecht voor box 3 het banksaldo op 1 januari 2018 van de VvE verminderd mag worden met de waarde van de verplichting (de aanneemsom) inzake de hiervoor genoemde opdracht.

Verminderen met schuld mag niet

Banksaldo per 1 januari is leidend. De Kennisgroep van de Belastingdienst heeft op deze vraag geantwoord dat het niet is toegestaan om het banksaldo op 1 januari 2018 (ofwel de waarde van het VvE-lidmaatschapsrecht) te verminderen met het bedrag van de door de VvE aangegane onderhoudsverplichting.

Hoe komt de Belastingdienst daarbij?

Onderbouwing. De kennisgroep heeft dit standpunt als volgt onderbouwd.

  • Eigensoortige bezitting in box 3. Een lidmaatschapsrecht in een VvE is civielrechtelijk een aparte rechtsfiguur en als gevolg daarvan fiscaal een afzonderlijk te kwalificeren vermogensrecht dat tot de rendementsgrondslag van de vermogensrendementsheffing (box 3) wordt gerekend.
  • Reservefonds telt mee. Het lidmaatschapsrecht omvat onder andere het aandeel in het reservefonds. Bij het vaststellen van de waarde in het economisch verkeer van het lidmaatschapsrecht wordt het aandeel in het reservefonds meegenomen.
  • Geld behoort nog tot vermogen. In de voorgelegde casus is (een deel van) het reservefonds bestemd om op een later moment te besteden aan bepaalde benoemde onderhoudskosten. Hiermee is er nog geen sprake van het verlaten van dit bedrag uit het vermogen van de VvE.
  • Saldo niet verminderen. Het bepalen van de waarde van het lidmaatschapsrecht van de VvE moet dus plaatsvinden inclusief het voor de onderhoudswerkzaamheden geoormerkte bedrag.
  • Reservering groot onderhoud. De Belastingdienst merkt nog op dat dit op vergelijkbare wijze geschiedt bij een reservering voor groot onderhoud zoals deze door een andere woningeigenaar (geen deel uitmakend van een VvE) wordt aangehouden en die ook tot het vermogen in box 3 behoort. Dit is door de Hoge Raad beslist (ECLI:NL:HR:2010:BL7268) .
De waarde van het lidmaatschapsrecht in een VvE omvat onder andere de waarde van het reservefonds voor onderhoud. Voor de waardering in box 3 mag de waarde volgens de Belastingdienst niet worden verminderd met een door de VvE aangegane verplichting uit een aannemingsovereenkomst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01