FINANCIERING - 23.12.2022

Is korting op de hypotheekrente bij een energiezuinige woning mogelijk?

Het verduurzamen van de woning is belangrijker dan ooit. Het zorgt voor besparing op de energiekosten, het huis wordt aantrekkelijker bij de verkoop, het milieu profiteert, etc. Wat is de invloed op de hypotheekrente?

Rentekorting. Er is een aantal hypotheekverstrekkers die een korting op hypotheekrente aanbieden. Wat zijn de verschillende mogelijkheden?

Lenen voor verduurzamen

Lagere rente. Als een woningeigenaar bij bepaalde banken geld leent voor het verduurzamen van zijn woning, kan hij een zogenaamde ‘verduurzaamhypotheek’ afsluiten.

Extra eisen. Het leenbedrag moet dan uiteraard besteed worden aan het verduurzamen van de woning. Deze verduurzaamhypotheek heeft een rente die 0,4 tot 3% lager kan liggen. Wel zit er vaak een bepaalde eis aan de verduurzaamhypotheek, zoals het aflossen in maximaal 15 jaar en een maximaal hypotheekbedrag van ongeveer € 15.000 tot € 35.000. De eisen zijn per hypotheekverstrekker verschillend.

Totale rente telt. Kortingen op de rente zijn mooi, maar uiteindelijk gaat het erom hoeveel rente de eigenaar op de gehele looptijd betaalt. Adviseer uw cliënt om ook daar naar te kijken.

Korting bij woningen met label A of B

Er zijn ook hypotheekverstrekkers die een korting aanbieden als de woning een bepaald energielabel heeft. Per hypotheekvertrekker zijn de kortingen verschillend. Een aantal voorbeelden:

  • er zijn hypotheekverstrekkers die geen korting geven op de hypotheekrente ongeacht het energielabel;
  • sommige hypotheekverstrekkers geven een korting op de hypotheekrente van 0,15% bij een energielabel A en 0,1% bij het hebben van een energielabel B;
  • weer andere hypotheekverstrekkers geven een korting op de hypotheekrente van 0,05% bij het hebben van een A+++ label, een woning met een EPC-waarde van 0,4 of lager of een EI van 0,6 of lager;
  • er is ook een hypotheekverstrekker die ten opzichte van een energielabel E, F, of G een korting van 0,35% geeft bij het hebben of het bouwen van een biobased huis.

Verschillende voorwaarden

Per hypotheekverstrekker zijn er verschillende voorwaarden waar de woningeigenaar aan moet voldoen om de korting op de hypotheekrente te krijgen. We noemen een aantal voorwaarden die een hypotheekverstrekkers stellen.

  • Woningeigenaren komen alleen bij aanvang van de hypotheek, bij een renteherziening (aflopen van de rentevaste periode) of binnen de respijttermijn in aanmerking voor de korting als zij aantonen dat zij een bepaald energielabel voor hun woning hebben.
  • Als de woningeigenaar het energielabel registreert op https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-woningen passen sommige hypotheekverstrekkers de korting automatisch toe bij het aflopen van de rentevaste periode.
  • Als een woning bij aankoop een energielabel A heeft of dit binnen 24 maanden na aankoop alsnog krijgt, kan er een korting op de hypotheekrente worden toegepast.
Er zijn zo veel kortingsregelingen als er hypotheekverstrekkers zijn. De korting en ook de voorwaarden zijn verschillend. Adviseer uw cliënt om goed te kijken naar de totale hypotheekrente over de hele looptijd. Soms kan een hypotheek zonder rentekorting over de hele looptijd voordeliger zijn. Een goede vergelijking is dus belangrijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01