IN DE KIJKER - 23.12.2022

Windmolens en de gevolgen voor de woningmarkt

Veel woningbezitters schrikken ervan als er een windmolen in de buurt wordt geplaatst. Overlast door geluid en slagschaduw en de waarde van de woning daalt erdoor. Wat u van windmolens moet weten …

In deze tijd van energietransitie komen er steeds meer windmolens bij. In juni 2022 telde Nederland 2.744 windmolens op land. Binnen een straal van 200 meter stonden er 451 woningen en binnen een straal van 500 meter 5.648 woningen (bron: Kadaster).

De regels

Activiteitenbesluit. Windmolens mogen bij woningen staan. Ze mogen echter niet voor te veel overlast zorgen. De regels staan opgenomen in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Let op.  De Raad van State oordeelde over windturbinepark Delfzijl (ECLI:NL:RVS:2021:1395) dat de algemene regels in het besluit buiten toepassing moeten worden gelaten, want volgens de Europese SMB-richtlijn had er een milieueffectrapport moeten worden gemaakt. Tip.  Deze uitspraak heeft geen gevolgen voor een of twee losse windturbines. Daarvoor blijven de regels in het Activiteitenbesluit milieubeheer gelden.

Overlast door windmolens

Geluidsoverlast. De mate waarin een windmolen geluid produceert, hangt af van de windsterkte en het ontwerp van de windmolen. In de praktijk komt het erop neer dat een windmolen overdag niet meer dan 47 dB en ’s nachts niet meer dan 41 dB geluid mag maken. Hiervoor worden er metingen bij de gevels van de woningen gedaan.

Slagschaduw. In de buurt van een woning kan een vervelende, bewegende schaduw van de wieken ontstaan. Hoe lager de zon staat, hoe groter deze slagschaduwen worden en hoe verder ze reiken. Een gevel met ramen mag niet meer slagschaduw ontvangen dan 17 dagen per jaar en niet meer dan 20 minuten per dag. Dagen met heel korte slagschaduw, bijv. bewolkte dagen, hoeven niet in deze berekening te worden meegenomen.

Verstoord uitzicht. Mensen kunnen zich uiteraard ook storen aan het uitzicht op een windmolen. Let op.  Er is in de wet niets vastgelegd over de minimale afstand die er tussen een windmolen en een woning moet zijn. Een vuistregel is echter dat er circa 350 tot 400 meter afstand nodig is tussen een windmolen en een woning om aan de geluidsnorm te kunnen voldoen.

Download het Besluit wijziging milieuregels windturbines van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 1.

Hoe erg is de overlast?

Overlast kan onder andere leiden tot slaapstoornissen en andere psychische aandoeningen. Let op.  De lage tonen en trillingen van windmolens zouden de vibro-akoestische ziekte of een evenwichtsstoornis kunnen veroorzaken en dat zou dan leiden tot het windturbinesyndroom. Volgens het RIVM is daar echter onvoldoende bewijs voor.

De gevolgen voor de verkoopprijs

Onderzoek Kadaster. Wellicht dat u zelf al ervaring heeft met de (ver)koop van een woning bij een windmolen. Het Kadaster deed onderzoek naar onder andere de prijs ( https://bit.ly/3tNemrV ). Woningen die dicht bij een windmolen staan, zijn gemiddeld even duur als een woning die verder weg staat. Let op.  De prijs per vierkante meter van een woning binnen 500 meter tot een windmolen ligt gemiddeld wel € 600 lager dan een woning op 500 tot 1.000 meter en € 750 lager bij een woning op één tot twee kilometer. Er zijn binnen een straal van 600 meter 6% minder transacties, omdat er tot 300 meter minder vaak woningen worden verkocht.

U kunt cliënten die een woning bij een windmolen willen (ver)kopen, geruststellen met de vuistregel die zegt dat er vanaf 300/400 meter afstand aan de geluidsnorm wordt voldaan. Binnen 500 meter ligt de prijs per vierkante meter € 600 lager dan een woning op 500 tot 1000 meter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01