OUDERSCHAPSVERLOF - 01.12.2022

Bijklussen als zzp’er tijdens het ouderschapsverlof

Tijdens de periode dat hij ouderschapsverlof heeft opgenomen, blijkt uw medewerker zich te verhuren als zzp’er en daarmee aardig bij te verdienen. Hoe voorkomt u een dergelijke situatie, omdat u dit ziet als misbruik van ouderschapsverlof?

WAZO-uitkering gedurende negen weken

Ouderschapsverlof. Wanneer uw werknemer een kind krijgt, heeft deze per kind een wettelijk recht op ouderschapsverlof, totdat het kind acht jaar is. Het verlof is bedoeld om ouders de mogelijkheid te bieden meer tijd aan hun gezin te besteden. Het verlof is gelijk aan 26 keer het aantal uren dat een werknemer werkt, dus werkt hij 40 uur per week, dan heeft hij recht op 1040 uur ouderschapsverlof dat hij kan opnemen totdat het kind acht jaar is geworden.

Negen weken betaald verlof. Vanaf 2 augustus 2022 kan uw werknemer negen van deze 26 weken als betaald ouderschapsverlof opnemen. Voor deze negen weken krijgt hij dan een uitkering van 70% van het dagloon, die de werkgever voor hem kan aanvragen via het UWV. Benut hij de maximale periode van 26 weken, dan heeft hij dus 17 weken onbetaald verlof en negen weken betaald verlof. Tip.  Check uw cao of u verplicht bent het loon tijdens het ouderschapsverlof geheel of gedeeltelijk door te betalen, ook tijdens de periode van het onbetaald verlof.

Misbruik van het ouderschapsverlof?

Het gebeurt echt ... Veel werkgevers staan niet te juichen als hun werknemer ouderschapsverlof wil opnemen. Zeker als deze toch al moeite hebben om de roosters rond te krijgen.

Misbruik maken. Maar sommige werknemers zien het als een uitgelezen kans om betaald bij te gaan klussen. Dan zeggen zij ouderschapsverlof op te nemen, bijv. een dag in de week en op deze ene dag per week gaan zij dan bijv. als zzp’er aan de slag. Zeker als het ouderschapsverlof betaald is, genereren zij daarmee een dubbel inkomen en dat extra inkomen kan flink oplopen, bijv. als zzp’er in de zorg op feestdagen werken. Het kan dus erg interessant zijn om op deze manier misbruik te maken van het ouderschapsverlof en dat is extra schrijnend als u moeite heeft om uw bezetting op peil te houden.

Nevenwerkzaamhedenbeding

Beding opnemen. Om dergelijk misbruik van het ouderschapsverlof te voorkomen, loont het om in de arbeidsovereenkomst een verbod tot het verrichten van nevenwerkzaamheden op te nemen in een zogeheten ‘nevenwerkzaamhedenbeding’. In sommige cao’s is een dergelijk beding ook opgenomen. Het beding zorgt ervoor dat de werknemer van de werkgever toestemming nodig heeft voor het verrichten van nevenwerkzaamheden.

Nieuwe regelgeving. Een nevenwerkzaamhedenbeding is sinds 1 augustus 2022 met de inwerkingtreding van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in principe niet rechtsgeldig, maar wel toegestaan als er een rechtvaardigingsgrond is. In beginsel moet u nevenwerkzaamheden dus toestaan, maar deze kunt u weigeren bij de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond. Het opnemen van ouderschapsverlof is zo’n rechtvaardigingsgrond, want het ouderschapsverlof is juist bedoeld om meer tijd aan het gezin te kunnen besteden.

Objectief te rechtvaardigen. De objectieve rechtvaardiging hoeft niet in het beding zelf te zijn opgenomen, maar moet aanwezig zijn op het moment dat u zich daarop beroept.

Gevolgen. Overtreding van het beding kan aanleiding zijn voor een ontslag op staande voet.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 2 vindt u een Modelbeding nevenwerkzaamheden tijdens ouderschapsverlof.

Neem een beding met een verbod tot het verrichten van nevenwerkzaamheden op in de arbeidsovereenkomst. Daarmee kunt u voorkomen dat uw medewerker tijdens het ouderschapsverlof voor anderen betaald werk gaat verrichten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01