VERZUIM - 23.12.2022

Verminder werkdruk, voorkom ziekteverzuim

Door de krappe arbeidsmarkt neemt bij medewerkers de werkdruk flink toe met als gevolg een hoog ziekteverzuim, vaak vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk. Hoe deze burn-outgolf in te dammen?

Werkdruk door krappe bezetting

De ‘show’ moet doorgaan. Een (te) krappe personeelsbezetting levert extra werkdruk op voor de overgebleven medewerkers. Een winkel kan desnoods een extra dag sluiten, maar in het onderwijs of de kinderopvang kinderen naar huis sturen, is lastig. Voor een zorginstelling is een dag geen zorg voor de bewoners al helemaal geen optie.

Klachten nemen toe. De verminderde vrijheid en slechte roosters zorgen voor mentale klachten die ertoe kunnen leiden dat medewerkers gemiddeld twee keer zo lang thuiszitten dan medewerkers die om andere redenen verzuimen.

Houd de vinger aan de pols. Vraag medewerkers die kort hebben verzuimd naar hun ideeën om de werkdruk te verminderen en wat zij op dit moment wel en wat niet(!) aankunnen. Zo vermindert u de kans op toekomstig verzuim.

Overspannenheid en burn-out

Glijdende schaal. Bij overspannenheid of een burn-out ervaren medewerkers meer stress dan zij aankunnen. Een belangrijk verschil is dat overspannenheid vaak in een korte tijd ontstaat door stress. Meestal gaan deze klachten snel over als de stress wegvalt. Overspannenheid kan overgaan in een burn-out als de klachten te lang aanhouden. Bij een burn-out zijn de klachten het gevolg van het langdurig ervaren van te veel stress. Het verzuim duurt daardoor meestal langer.

Voorkomen is beter. Voorkom een burn-out door medewerkers met (te) veel stress tijdelijk minder belastende werkzaamheden te laten verrichten. Laat hen bijv. een week alleen overdag werken of geef een aantal dagen achter elkaar vrij om bij te tanken.

Ga in gesprek

Waar ligt de balans? Om belastbaarheid van medewerkers en de werkbelasting weer in balans te krijgen, is het noodzakelijk hier gesprekken over te voeren. Tip 1.  Voer een oprecht en aandachtgevend gesprek waarin oog en oor is voor de lastige situatie en gevraagd wordt wat medewerkers nodig hebben om minder werkdruk te ervaren. Tip 2.  Bespreek aan de hand van deze vragen hoe medewerkers energiebronnen kunnen vergroten en energielekken kunnen dichten:

  • Welke werkzaamheden geven u energie en hoe zijn deze nog meer in te zetten?
  • Wat zijn energielekken en wat is daarvan de reden?
  • Kunt u werkzaamheden die u energie kosten anders organiseren of met een ander ruilen?

Maak het bespreekbaar. Maak de werkdruk bespreekbaar. Vraag medewerkers hoe het met hen gaat, op de werkvloer en thuis. Nodig hen uit tijdig aan te bel te trekken als de werkdruk te hoog wordt.

Verbondenheid met de organisatie

Minder zichtbaar door thuiswerken. In de nasleep van corona is menig medewerker die meer thuiswerkt, minder verbonden met het werk. Werkgevers zien daardoor minder snel dat er iets speelt en iemand die zijn collega’s nauwelijks kent, meldt zich makkelijker ziek.

Houd contact. Met online dagstarts blijven medewerkers onderling verbonden en kunnen zij elkaar een beetje ‘in de gaten’ houden. Laat werkoverleg fysiek plaatsvinden en laat medewerkers die veel met elkaar samenwerken, dit op kantoor doen.

Overspannenheid is de voorloper van een burn-out. Voorkom langdurige uitval door met medewerkers over werkdruk te praten. Laat medewerkers uitrusten en bijkomen met minder belastend werk en een aantal dagen vrij achter elkaar. Het voorkomt ziekteverzuim en is daarmee een renderende investering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01