TOESLAGEN - 15.12.2022

Voorwaarden toeslag kinderopvang versoepeld per 2023

Als ondernemer met kleine kinderen kunt u gebruikmaken van de kinderopvangtoeslag. Een belangrijke voorwaarde voor deze toeslag wordt vanaf 2023 versoepeld. Wat betekent dit en wat heeft u eraan?

Ondernemers met kleine kinderen. Veel ondernemers met kleine kinderen maken gebruik van kinderopvang. Onder voorwaarden wordt een deel van de kosten ervan vergoed via de kinderopvangtoeslag. In de voorwaarden voor deze toeslag komt per 2023 een belangrijke wijziging die vooral voor ondernemers van belang is. Wat betekent dit en wat heeft u eraan?

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag voorziet in een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. U vraagt de toeslag digitaal aan via MijnToeslagen. Doe dit binnen drie maanden nadat de opvang is gestart. U logt in met DigiD en vult de gevraagde gegevens in. U moet onder andere uw inkomen en dat van uw partner aangeven, hoeveel uren er gewerkt wordt en hoeveel uren kinderopvang u afneemt. Ook de kosten van de opvang per uur spelen een rol. Als u alle gegevens heeft ingevuld en de aanvraag verstuurt, krijgt u meestal binnen vijf weken bericht over de omvang van de toeslag.

Voorwaarden. Er geldt voor de kinderopvangtoeslag een aantal voorwaarden. Zo moeten u en uw partner in beginsel betaald werk verrichten of een erkende opleiding volgen. Tip.  Ook als u ondernemer bent, kunt u de toeslag krijgen en dat geldt ook als uw partner meewerkt en hiervoor niet betaald wordt, bijv. als u gebruikmaakt van de meewerkaftrek. Ook moeten u en uw kind op hetzelfde adres wonen en hier staan ingeschreven bij de gemeente. Voor co-ouders geldt een speciale regeling die erop neerkomt dat iedere ouder voor zijn of haar deel van de kosten de kinderopvangtoeslag kan claimen. Verder is van belang dat uw kind naar een geregistreerde opvang gaat.

Vermogen speelt geen rol! Anders dan bij de andere toeslagen speelt uw eventuele vermogen geen rol. Zelfs miljonairs kunnen dus recht hebben op de kinderopvangtoeslag. Uw inkomen speelt wel een rol. Een hoger inkomen levert dan ook minder toeslag op. Wilt u weten op hoeveel toeslag u ongeveer recht heeft, maak dan een proefberekening via de website van de Belastingdienst.

Wijziging 2023

Het aantal opvanguren waarvoor u toeslag krijgt, hangt nu nog af van hoeveel uur u werkt. Dat is voor zelfstandigen soms lastig in te schatten en dit gaat dan ook in 2023 veranderen. Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat met name zelfstandigen toeslag moeten terugbetalen, omdat het aantal gewerkte uren verkeerd is ingeschat.

Vanaf 2023: maanden in plaats van uren. Vanaf 2023 is het aantal uren niet meer van belang en is slechts van belang dat u in een maand werkt. In plaats van het aantal uren is voortaan het aantal kalendermaanden bepalend. Het aantal uren kinderopvang dat op jaarbasis in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, neemt evenredig toe met het aantal kalendermaanden waarin arbeid is verricht.

2023 maximaal 2.760 uren. De koppeling tussen arbeid en kinderopvangtoeslag blijft dus wel behouden, maar zonder directe koppeling aan het aantal gewerkte uren. Voor de bepaling van het recht op kinderopvang wordt uitgegaan van het aantal gewerkte maanden van de minst werkende ouder. Per kalendermaand waarin arbeid is verricht, kan er aanspraak worden gemaakt op ten hoogste 230 uren kinderopvangtoeslag. In een jaar kan er vanaf 2023 zodoende maximaal aanspraak worden gemaakt op 12 x 230 = 2.760 uren.

Vanaf 2023 is het voor de kinderopvangtoeslag niet meer van belang hoeveel uren u werkt, maar hoeveel maanden per jaar u werkt. Houd wel alle voorwaarden in de gaten en zorg ook dat u de toeslag tijdig aanvraagt, dus binnen drie maanden nadat de opvang gestart is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01